Jenő
-3 °C
6 °C

Jön az újabb kormányzati propagandakampány

2018.07.02. 19:48

Újabb 2,3 milliárd forintot költ el a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda az „állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátására” - azaz immáron sorozatban a hetedik kormányzati propagandakampányra.

A G7 gazdasági portál szerint a tendert alig három nappal az ehhez szükséges keretszerződés aláírását követően írták ki, hat napra rá pedig a győztes is megvolt: a hat korábbi kampányból ötöt lebonyolító New Land Media Kft. és a Lounge Design, melyek Balásy Gyula nevéhez köthetők (róla írt portrénkat itt olvashatja). A keretszerződésben Balásy cégein kívült két másik kormányközeli vállalkozó, Kuna Tibor és Csetényi Csaba cégeit is nyertesként hirdették ki, ám velük egy nappal a szerződés aláírása után szerződést bontottak, miután a Nemzeti Kommunikációs Hivatal a közbeszerzési törvény súlyos megsértését fedezte fel szerződéseikben. És mivel a rendszer úgy működik, hogy a keretmegállapodás után csak az kaphat állami kommunikációs megbízásokat, akivel ezt a szerződést aláírták, így Kuna és Csetényi cégeinek kipottyanása után egyetlen szereplő marad, aki elköltheti a kormányzati kommunikációra szánt milliárdokat, Balásy Gyula.

Az új keretszerződésre egyébként azért volt szükség, mert az eredetileg 3 évre szánt 75 milliárd forintot másfél év alatt kimerítette a kormány. Ennek megfelelően vissza is esett az állami kommunikációs költés: miközben tavaly csak decemberben 11 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket, és idén január, illetve április között is 3 milliárd körül volt a havi átlag, addig a választások utánra, azaz májusra és júniusra már csak fél-félmilliárd forintnyi megrendelés jutott. Részben ez állhat annak hátterében is, hogy a másfél éve tartó plakátkmapányban is szünet állt be, a legutóbbi, elvileg hatodik ilyen közbeszerzést még tavaly decemberben zárták. Előtte rendre néhány havonta követték egymást a hasonló megállapodások.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?