Jolán
2 °C
4 °C

Orbán a hazafias nevelést bízta rá Simicskóra

2018.07.02. 06:44

Minden idők legszebb újságírói kérdését intézte a Magyar Idők Simicskó István volt honvédelmi miniszterhez:

Honnan fakad ez a rendíthetetlennek tűnő honszeretet, elkötelezettség az ön életében?

Simicskó nem futamodott meg a válaszadás elől. Elárulta, hogy a szüleitől és a tanáraitól kapta "a kellő indíttatást".

Bár az interjú eleje azzal kezdődik, hogy milyen sikeres volt miniszterként, az újságíró sajnos nem kérdezett rá a lényegre és Simicskó sem mondta el, szerinte miért cserélte le Orbán a honvédelmi miniszteri posztról, ha eredményes munkát végzett.

Beszélt viszont az új feladatáról. 

Orbán Viktor miniszterelnök úr a hazafias és honvédelmi nevelés megerősítését bízta rám. Ez egy nagy kihívás, konkrét feladat.

És így folytatja: "Ebben a globalizált, túlzott mértékben liberális elveket valló világunkban nagy erők ügyködnek azon, hogy ne a közösségeket, a nemzeti közösséget, a családokat és a nemzettudatot erősítsék. Nagyon sok jel mutat arra is, hogy a nyugati civilizáció alapvető problémája leginkább a hitehagyottság."

Sajnos az az interjúból nem derül ki, hogy konkrétan mit csinál majd Simicskó és hogyan akarja hazaszeretetre nevelni a fiatalokat, például beépül-e majd a tantervbe a hazafiasság vagy sem. Az ezt firtató kérdésre mindössze azt felelte: "Több tárcát érintő tevékenységről van szó, ezért is a kormánybiztosi kinevezésem".

De úgy tűnik, magának nem támaszt irreális elvárásokat:

Ha csak egyetlen fiatal lelkét meg tudjuk érinteni, és át tudunk adni neki valamit abból a tapasztalatból, amivel rendelkezünk, akkor a mi nemzedékünk már nem élt hiába. 

És most következzenek a legszebb mondatok a volt minisztertől, a fiatalok nyelvén, a fiataloknak:

  • "Harcművészként tudom, ahhoz, hogy egy ügy tovább éljen, legalább két ember kell: egy mester és egy tanítvány."
  • "Úgy gondolom, maradandót akkor tudunk csak alkotni, ha nemzeti közösségünkért dolgozunk."
  • "Szerintem egyfajta értékszűrőt kellene alkalmaznunk minden globális folyamattal szemben: ami a mi értékrendünkkel ellentétes, azt ne fogadjuk el, ne vegyük át. A szűrő pedig a szívünkben van." 
  • "Véleményem szerint viszont egy ember csak akkor tud megmaradni ebben a lüktető, folyamatosan mozgásban lévő és felgyorsult világban, ha egészséges embertudattal rendelkezik, ha saját személyiségét, a saját emberi mivoltát megéli."
  • "Magyarnak születtünk, a Jóisten ennek teremtett, ennek kell megfelelnünk."
  • "Én csak egy ember vagyok, aki mindig szívvel-lélekkel, alázattal végeztem el a munkát, amit rám bíztak, és most is így fogok cselekedni. Elhívás? Igen, az. Isten. Haza. Család."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?