Toroczkai elkéri a Jobbik állami támogatásának 46,4 százalékát

2018.07.03. 12:30

Szeptemberre hivatalosan is párttá alakulhat a Mi Hazánk Mozgalom, már megindult a szervezet bejegyzési eljárása a bíróságon, jelentették be a Jobbikból kivált, mozgalmat alapító politikusok az MTI híradása szerint. A párt alapító elnöke Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere lesz.

Dúró Dóra független országgyűlési képviselő elmondta, a párttá alakuláshoz szükséges papírokat már beadták a bíróságra, és június 13-án elindult a Mi Hazánk Mozgalom pártként való bejegyzési eljárása. Dúró szerint mozgalmuk alapító nyilatkozatát, a párt politikai irányelveit végleges formájában augusztus 20-án hozzák nyilvánosságra, addig erről társadalmi párbeszédet folytatnak.

Toroczkai László alapító elnök, Ásotthalom polgármestere közölte, ügyvezető elnökség működik a tisztújító kongresszusig, ennek tagjai között van Dúró Dóra elnökhelyettes, Árgyelán János pártigazgató, valamint a párt alelnökei: Novák Előd, a Jobbik korábbi alelnöke, Dócs Dávid, Cserháthaláp polgármestere, Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere, valamint Császárné Kollár Tímea, aki korábban a Jobbikban regionális igazgatóként tevékenykedett.

Toroczkai szerint szervezetüknek már 1500 tagja, illetve jelentkezője van. Az eddigi hivatalos nyilatkozatok, illetve facebookos bejegyzések alapján már 60 olyan önkormányzati mandátummal rendelkeznek, amelyet jobbikos listán szereztek képviselők, de szerinte ennél lényegesen több várható a következő hetekben, hónapokban.

Dócs Dávid, Cserháthaláp polgármestere, aki korábban a Jobbik Nógrád megyei elnöke volt, azt mondta,

négy alappillérre építik a pártot: a hitelességre, a bajtársiasságra, a hazafiságra és a politikájukban képviselt aranyközépútra.

Toroczkai László arra a kérdésre, igényt tartanak-e a Jobbik költségvetési támogatásának egy részére, igennel válaszolt. Erről tárgyalásokat kezdeményez Sneider Tamással, a Jobbik elnökével. Szerinte a Jobbik tisztújító kongresszusán kapott szavazati aránynak megfelelő pénzt kellene kapnia mozgalmuknak az állami támogatásból; ez 46,4 százalék. Ha ezt nem kapják meg, akkor közadakozásból, önerőből, mozgalmi lendülettel működnek majd.

Hogy ezt Toroczkai hogy gondolja pontosan, nem tudni, de júliustól a Jobbik egy fillért sem kap az államtól, mivel az Állami Számvevőszék tiltott pártfinanszírozás miatt 662 millió forintos büntetést szabott ki. Ezen felül a Jobbiknak van egy 61 millió forintos tartozása a Posta felé is.