Aliz
6 °C
14 °C

Inkább lefestették az egész '56-os falat, mint hogy javítsák Dózsa nevét Pruckra

2018.07.03. 13:44

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Fővárosi Törvényszék (egyelőre nem jogerősen) pontot tett a másfél éve húzódó Pruck/Dózsa-ügyre. Ítéletében a bíróság megállapította, hogy a Terror Háza megsértette a néhai Pruck Pál kegyelethez való jogait. 

A bíróság Schmidt Máriáékat bocsánatkérésre, a Dózsa Lászlóra utaló feliratok eltüntetésére, helyére az 56-os fénykép alá Pruck Pál nevének kiírására kötelezte. A változtatásokat a Terror Háza összes vonatkozó kiadványában, honlapján, az épületben kiállított képen is végre kell hajtani, ahogy a Nagy Lajos király úti hatalmas épületfestéshez is oda kell utólag írniuk Pruck Pál nevét. A bíróság bizonyítottnak találta, hogy az 1956-os fényképen valóban Pruck szerepelt, nem pedig Dózsa László. Minden perköltséget a Terror Házának kell viselnie.

Úgy tűnik, olyan szinten képtelenek feldolgozni, hogy az ünnepi megemlékezésében Orbán által is a hősök között emlegetett Dózsa László nem feltétlenül mondott igazat arról, hogy azon a képen ki is van, illetve azt, hogy hosszú pereskedés után sem sikerült bizonyítani a lehetetlent, hogy az ítélet ellenére nem voltak hajlandóak odaírni a képre Pruck Pál nevét, inkább úgy döntöttek, idő előtt az egész falat lefestik fehérre. Inkább eltüntették Pruck Pált a falról, írja a 444.hu.

Fotó: Előtte: Bruzák Noémi / MTI - Utána: Hernádi Levente Haralamposz / Index

A falikép eltávolításának munkálatairól még június 21-én számolt be a 168Óra. Magyar György a Pruck család jogi képviselője akkor azt is elmondta, hogy sérelemdíjat is szeretnének, amit ha nem sikerül peren kívüli egyezségben intézni, akkor készek amiatt is bírósághoz fordulni.

A lap megkérdezte a zuglói önkormányzatot,. hogy a híressé vált falat ők festették-e le, de azt a választ kapták, hogy az önkormányzatnak 2018. szeptember 13-ig van szerződése a FrankDigitál Médiaügynökséggel  - ami az 56-os emlékév lebonyolítója - a fal használatáról, tehát akkor kellene fehéren "visszaszolgáltatni" a falat, de valamiért már most teljesen lefestették, nekik pedig nem is szóltak.

Az előzmény: az ‘56-os óriásplakáton Schmidt Mária vezette közalapítvány Dózsa László nevét írta egy fotó alá, amelyen egy sapkás gyerek áll fegyverrel a vállán. Később jelentkeztek egy 2000-ben elhunyt férfi rokonai, hogy ez tévedés, a képen az ő hozzátartozójuk, Pruck Pál szerepel. Ezt a verziót az is valószínűvé tette, hogy már 1956-ban, az eredeti megjelenéskor is az ő neve volt a kép alatt: a fotót ugyanis a LIFE magazin fotósa lőtte a forradalom napjaiban, a képaláírásban pedig ott állt: Pruck Pál. A képről még a rendszerváltás előtt maga Pruck is nyilatkozott a Népszabadságban és egy dokumentumfilmben is.

Egy nagyon kicsit normálisabb világban a történet itt véget is ért volna. Nem így történt; ahelyett, hogy az óriásplakátért felelő Terror Háza egyszerűen azt mondta volna, szorri, átírjuk a nevet, beleálltak az egyre tarthatatlanabb álláspontjukba, folyamatos muníciót adva a Schmidt Máriáékkal nem szimpatizálóknak, és nyitottak egy olyan frontot, ami eleve vesztesnek tűnt. Elkezdtek másokat sértegetni, mindenekelőtt Pruck Pált, a szakmán belül kiátkozták azokat a történészeket, akik igazat adtak Prucknak, majd belső ellenséget és árulókat kerestek, és rátolták a felelősséget saját korábbi emberükre.

Pruck lánya végül pert indított, amit meg is nyertek, és első fokon a cikk elején leírt ítéletet hozta a bíróság.

(Borítókép: A fal még az átfestés előtt - fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?