Százmillióért figyelik a parkolóőröket Óbudán

2018.07.03. 07:09

Százmilliós pályázatot írt ki alkalmazottai ellenőrzésére és tesztelésére az Óbudai Parkolási Kft. A feladat, hogy a revizorok figyeljék és esetenként bűnre is csábítsák a parkolóőröket, azaz megpróbálják rávenni azokat valamilyen szabálytalanságra. A Népszava cikke szerint a tender érdekessége, hogy a pályázat egyetlen indulója a parkolási cég egyik vezetőjének vállalkozása volt, amely így 95 millióért meg is nyerte a munkát. 

"A nyertes céget ügyvezetője, Éliás Tibor, aki egyben vezető pozíciót tölt be az Óbudai Parkolási Kft.-nél is, ő a parkolás-üzemeltetési vezető az önkormányzati tulajdonú cégnél – a tendert pedig az önkormányzati cég ügyvezetője, Éliás kollégája írta ki" - állítja a Népszava. A lap hozzáteszi, hogy a nyertes Operatív Team korábban is kapott ellenőrzési megbízást a parkolási cégtől. 

Frissítés: Lecserélik az üzemeltető céget

Óbuda önkormányzata szerint nem összeférhetetlen a nyílt közbeszerzésen nyertes Operatív Team Kft. és az Óbudai Parkolási Kft-nél parkolás üzemeltetési vezetői feladatokat vállalkozási szerződéssel ellátó, Operatív Team Kft-t vezető Éliás Tibor munkaköre. 

Az önkormányzat úgy tájékoztatott, hogy a közbeszerzési eljárást a hatályos közbeszerzési törvény rendelkezéseinek megfelelőn folytatta le, melynek keretében megfelelően biztosította az eljárás nyilvánosságát, átláthatóságát és a tisztességes versenyt az eljárás iránt érdeklődő gazdasági szereplők számára. Éliás Tibor sem az eljárás előkészítésében, sem az eljárás lefolytatásában nem vett részt, tehát nem áll fenn a közbeszerzési törvény szerinti összeférhetetlenség, az Óbudai Parkolási Kft-nél betöltött pozíciója semmilyen formában nem okozta a verseny tisztaságának sérelmét.

A tájékoztatás szerint a nyertes ajánlattevőként kihirdetett Operatív Team Kft. a feladat ellátását az elmúlt évekével megegyező, 157 Ft/parkolóhely díjazás ellenében vállalta. A szerződés hosszabb, 48 hónap időtartamra terjed ki. További fontos tény, hogy mivel a közeljövőben újabb kaszásdűlői területek kerülnek fizetési övezetbe, így növekedni fog a kontrollált terület nagysága is (12706 + 3812 db. parkolóhely).

Mivel azonban az önkormányzat az etikai szempontoknak is maradéktalanul meg kíván felelni, ezért Bús Balázs polgármester kezdeményezi a parkolás üzemeltetési vezetői feladatok ellátására egy másik cég megbízását.