Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Hatástalanították a dunai bombát

Snapseed
2018.07.05. 08:41 Módosítva: 2018-07-05 15:41:24

Helyszíni tudósítónk szerint lassan haladt annak az öt épületnek a kiürítése, amit a Dunában talált bomba kiemelése miatt reggel 8-ra ígért be a rendőrség. Tíz órára sikerült kiüríteni a biztonsági zónát, búvárok megkezdték a bomba kiemelését, fél 12-re pedig már hatástalanították, gond nélkül.

A tűzszerészek egy 100  kilós szovjet gyártmányú világháborús, romboló légibombát hoztak felszínre. Gyújtószerkezetét néhány perc alatt kiszerelték, azt és a bombatestet az újpesti hadikikötőbe szállították. Onnan egy speciális tűzszerész teherautóra kerül, és azzal a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére viszik későbbi megsemmisítésre – közölte az MTI.

Korábban arról tájékoztatták az Indexet a tűzszerészek, hogy a bomba típusától, állapotától függően vagy a hajónál a vízen, vagy elszállítva hatástalanítják majd, vagy az is lehet, hogy a helyszínen felrobbantják. De ha a robbantanak is, a víz alatt fognak, "senki ne számítson többre néhány buboréknal", mondta lapunknak a kiemelést vezető tiszt.

A bomba sorsáról végül a felszínre emelés és tűzszerészek vizsgálata után sikerült dönteni, fél 12 után valamikel hatástalanították a szerkezetet. Ezután megnyitották az utakat, a lakosokat visszaengedték a korábban kiürített házakba, helyreállt a forgalom.

A lezárásokra és a kiürítésekre azért van szükség, mert civil búvárok egy autó mentése közben egy szovjet bombát találtak a Duna medrébe fúródva. Először kedd reggelre hirdette meg a rendőrség a lezárásokat, de aztán ebből nem lett semmi, ugyanis a Magyar Honvédség tűzszerész búvárai több mint félnapos kutatás után találták meg  a feltehetőleg 100 kilós robbanótestet.

A rendőrök fél 9-kor érkeztek meg a bombához legközelebbi Várkert rakpart 16-17. két lépcsőházához, húsz perccel később tíz lakó már elhagyta a házat. De négy fiatal még az erkélyen szelfizik, háttérben a bombaszedő hajóval. Az egyik távozó lakó azt mondta, elmennek kirándulni, de nem tudják, mikor jöhetnek vissza, mert azt senki sem mondta nekik.

Órákra lezárták a partot

A hatástalanítás és az elszállítás idején tervezetten lezárták az Erzsébet hidat, a Döbrentei teret, a Szent Gellért teret, a budai és pesti rakpartokat a Szabadság híd és a Lánchíd között, a Kossuth Lajos utcát és a Hegyalja utat.

A lezárások idején az érintett BKK járatok módosított útvonalon közlekedtek:

  • a belvárosi szakaszon nem jár a 2-es villamos, 
  • a budai fonódó villamosok vonalán a 19-es és 56A villamosok nem közlekednek a Szent Gellért rakparti szakaszon, valamint módosított útvonalon, az Alkotás úton át viszi a 41-es villamos az utasokat,
  • az Erzsébet hídon járó autóbuszok a hatósági zárás idején megosztva közlekednek, pesti végállomások felől a Blaha Lujza térig, a budai végállomások felől a Déli pályaudvarig vagy a Móricz Zsigmond körtérig.

A rendőrség szerda este azt közölte, hogy reggel 8-tól a Döbröntei tér 2., a Várkert rakpart 7-8, 9-11. és 13-17. számú lakóépületeket, valamint a Rudas Gyógyfürdőt fogják kiüríteni. Tíz órától pedig rakpartokat, hidakat és utcákat zárnak le, ennek egyelőre semmi nyoma és a hajók is járnak még a Dunán.

Borítókép: Ajpek Orsi / Index.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?