16:00, December 03.
Hollandia 3
Egyesült Államok 1
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 2
Ausztrália 1

Nem lesz népszavazás a marihuána legalizálásáról

2018.07.05. 19:11 Módosítva: 2018.07.05. 19:11

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén megtagadta két népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését:

  • az egyik a kétharmados törvények hatályba lépését országos népszavazáson erősíttette volna meg,
  • a másik kérdés azt célozta, hogy a kannabisz fogyasztása büntetőjogi értelemben ne minősüljön bűncselekménynek

- közölte az MTI. 

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke és Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke és Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke
Fotó: Soós Lajos / MTI

Büki Zoltán magánszemély kérdése úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselők minősített többségének, kétharmadának egyetértésével megalkotható, illetve módosítható törvények vonatkozásában, kizárólag azok az országgyűlés által elfogadott törvények válhassanak hatályossá - amiket az Alaptörvény 8. cikkely (1) bekezdése alapján elrendelt érvényes országos népszavazáson, a választópolgárok többsége megerősített?"

Az NVB egyhangú döntésében részben arra hivatkozva tagadta meg az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, hogy az a sarkalatos törvények megalkotásának egy új szabályát írná elő, egy eredményes népszavazás esetén ezért módosítani kellene az Alaptörvényt, de az országos népszavazás még burkoltan sem irányulhat az Alaptörvény módosítására. Emellett a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének az NVB szerint.

A Magyar Liberális Párt - Liberálisok kérdése pedig úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország területén a kannabisz fogyasztása büntetőjogi értelemben ne minősüljön bűncselekménynek?" Az NVB egyhangúlag úgy döntött, a kérdés nem hitelesíthető, mert a kannabisz az Egységes Kábítószer Egyezmény alapján kábítószernek minősül, az ENSZ kábítószer-egyezményében pedig a felek abban állapodtak meg, hogy bűncselekménnyé nyilvánítják a személyi fogyasztásra szánt kábítószerek birtoklását, vásárlását és termesztését, a kábítószerrel visszaélés valamennyi formáját büntetőjogilag is szankcionálják. Vagyis eredményes népszavazás után fel kellene mondani a két nemzetközi szerződést, de ilyen célra még burkoltan sem irányulhat népszavazás.

Emellett a kérdés az NVB szerint nem volt egyértelmű. Az NVB határozatai nem jogerősek, azok ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriánál.  • Hírek
  • Hírek