Olivér
5 °C
8 °C

Nem lesz népszavazás a marihuána legalizálásáról

2018.07.05. 19:11 Módosítva: 2018-07-05 19:11:42

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén megtagadta két népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését:

  • az egyik a kétharmados törvények hatályba lépését országos népszavazáson erősíttette volna meg,
  • a másik kérdés azt célozta, hogy a kannabisz fogyasztása büntetőjogi értelemben ne minősüljön bűncselekménynek

- közölte az MTI. 

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke és Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke és Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke
Fotó: Soós Lajos / MTI

Büki Zoltán magánszemély kérdése úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselők minősített többségének, kétharmadának egyetértésével megalkotható, illetve módosítható törvények vonatkozásában, kizárólag azok az országgyűlés által elfogadott törvények válhassanak hatályossá - amiket az Alaptörvény 8. cikkely (1) bekezdése alapján elrendelt érvényes országos népszavazáson, a választópolgárok többsége megerősített?"

Az NVB egyhangú döntésében részben arra hivatkozva tagadta meg az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, hogy az a sarkalatos törvények megalkotásának egy új szabályát írná elő, egy eredményes népszavazás esetén ezért módosítani kellene az Alaptörvényt, de az országos népszavazás még burkoltan sem irányulhat az Alaptörvény módosítására. Emellett a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének az NVB szerint.

A Magyar Liberális Párt - Liberálisok kérdése pedig úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország területén a kannabisz fogyasztása büntetőjogi értelemben ne minősüljön bűncselekménynek?" Az NVB egyhangúlag úgy döntött, a kérdés nem hitelesíthető, mert a kannabisz az Egységes Kábítószer Egyezmény alapján kábítószernek minősül, az ENSZ kábítószer-egyezményében pedig a felek abban állapodtak meg, hogy bűncselekménnyé nyilvánítják a személyi fogyasztásra szánt kábítószerek birtoklását, vásárlását és termesztését, a kábítószerrel visszaélés valamennyi formáját büntetőjogilag is szankcionálják. Vagyis eredményes népszavazás után fel kellene mondani a két nemzetközi szerződést, de ilyen célra még burkoltan sem irányulhat népszavazás.

Emellett a kérdés az NVB szerint nem volt egyértelmű. Az NVB határozatai nem jogerősek, azok ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriánál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?