A Magyar Érdemrend középkeresztjét kapta a francia nagykövet, aki kiállt Orbán mellett

2018.07.06. 10:32

A Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki Éric Fournier francia rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet, az elismerést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adta át Budapesten pénteken, írja az MTI. 

Július elsején írtuk meg, hogy Emmanuel Macron francia elnök leváltotta és és már ki is nevezte utódját a budapesti francia nagykövetnek, aki az elmúlt napokban amiatt került bele a francia és a magyar sajtóba, mert támogatólag szólt Orbán Viktorról, akit a nyugati sajtó szerinte csak „magyarfóbiája” miatt támad és nevez populistának. Bár a gyors váltás miatt egyértelműnek tűnhet, hogy a nagykövetnek emiatt kell távoznia, simán lehet, hogy csak a normál diplomáciai rotációnak köszönhető a változás, vagy hogy éppen közeli távozása tudatában ment szembe a diplomata a meghatározó francia külpolitikai állásponttal.

Az eseményen a magyar tárcavezető azt mondta, hogy a világ gyorsan változik, váratlan fejleményeket produkál. Példaként említette a gazdasági és a fizikai biztonság folyamatos átalakulását. Éric Fournier olyan időszakban szolgált, amely talán a legintenzívebb volt a világpolitikában az elmúlt évtizedekben. Régi szövetségek bomlottak fel, újakat kötöttek, és reális azt várni, hogy az elkövetkezendő évek folyamatai sem lesznek kevésbé mélyek - jelentette ki Szijjártó Péter.

A mai európai viták közepette szövetségesekre, barátokra van szükség, és Magyarországnak ilyen Éric Fournier - hangoztatta a tárcavezető. A francia nagykövet hangsúlyozta: úgy írta le az országot, ahogy elkezdte megismerni, próbálta elmagyarázni a kormányának, hogy milyenek a magyarok, milyen a magyar valóság.

Egy hete, hogy a Mediapart nevű francia portálon megjelent egy cikk „Franciaország magyarországi nagykövete támogatja Orbán Viktort" címmel. A lap egy diplomáciai táviratból szivárogtatott ki rövid részleteket, melyekben a Budapestre delegált Éric Fournier arról írt a francia külügynek, hogy meg kellene változtatniuk az álláspontjukat Orbánról, aki szerinte nem szélsőséges és nem is populista. A június 18-i táviratban Fournier a saját meglátásait írja le a magyarországi politikai helyzetről, például arról, hogy a magyar kormány populista lépései csak a média kitalációi, a populizmusról szóló vádak fantazmagóriák, emellett pedig „magyarfóbiáról" is írt. A nagykövet Orbán migrációs politikáját egy lehetséges modellnek nevezte.

A budapesti nagykövet szavai miatt Macronnak is magyarázkodnia kellett a Brüsszel EU-s csúcson. Amikor a sajtó rákérdezett, azt mondta, egyáltalán nem osztja ezeket a felvetéseket, azok nem felelnek meg a hivatalos francia álláspontnak. A nagykövet sorsával kapcsolatban akkor annyit mondott, hogy ha egy bizalmas dokumentumról van szó, amiben a nagykövet a feletteseinek írta meg a saját véleményét vagy helyzetértékelését, rendben lehet a dolog, de ha kiderül, hogy nyilvánosan is tett hasonló kijelentéseket, távoznia kell.