Aliz
6 °C
14 °C

Szervált koboztak el egy szegedi nőtől

000 Hkg1227723
2018.07.06. 10:50

Gyorsított eljárásban mondtak ki bűnösnek természetkárosítás bűntettében egy szegedi nőt, aki engedély nélkül tartott szervált egy társasház udvarán kennelben. A nőt egy évre próbára bocsátotta a bíróság, az állatot pedig elkobozták, közölte a csongrádi főügyészség az MTI-vel.

Bár néhol, főként az Egyesült Államokban háziállatként tartják, mivel intelligensebbek a házimacskáknál, és gazdájukkal szoros kapcsolatot alakítanak ki, a szervál itthon csak természetvédelmi hatóság engedélyével tartható. Emellett nemzetközi szerződések korlátozzák a kereskedelmét, így importját előzetesen kiállított CITES-engedélyhez kötik. A vádlott nem rendelkezett a szükséges engedélyekkel, ezért az állatot a nyomozóhatóság lefoglalta, és átadta a Szegedi Vadaspark gondozásába.

Az elsősorban Afrika szavannáin előforduló szervál 70-100 centiméteres testhosszúságú, tömege 9-18 kilogramm. Teste általában homokszínű fekete pöttyökkel. Tud fára mászni és úszni is, kitűnő látása mellett kivitelesen jó hallása is segíti az éjszakai vadászat során, zsákmányai elsősorban rágcsálók.

(Borítókép: Torsten Blackwood / AFP)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?