Szilvia
5 °C
16 °C

Palkovics miniszter a pártsajtón keresztül kommunikál az MTA-val

2018.07.07. 16:40

Palkovics László innovációs miniszter arra kérte a Magyar Tudományos Akadémiát, hogy küldjön alternatív javaslatokat az intézmény finanszírozásával kapcsolatban. Az MTA elküldte javaslatait a miniszternek, aki hivatalos válasz helyett a kormánypárti Magyar Hírlapban üzente meg, hogy elfogadhatatlannak tartja az MTA által kidolgozott terveket - állítja szombati Facebook-bejegyzésében az MTA. 

Palkovics viselkedése azért is különös, mert az interjúban egyébként pozitívumként említette, hogy 2005-ben az Akadémia akkori elnöke leült a Friderikusz showban Kóka Jánossal, hogy megbeszéljék a kutatóintézet körüli konfliktust. Ehhez képest most Palkovics nemhogy nem ül le nyilvánosan Lovásszal, a sajtón keresztül üzenget neki. "Érdemes még tudni, hogy bár Friderikusz-show már nincs, úgyhogy ott nem tudtunk volna leülni miniszter úrral, helyette többször is tárgyaltunk vele az MTA Székházában (ami persze nem annyira látványos)" - írták. 

Lovász László az RTL Klubnak azt mondta, hogy nagyon sajnálja, hogy Palkovicsék lesöpörték a javaslataikat. A világhírű matematikus azt is kifejtette, hogy az innovációs miniszter félreérti az alapkutatások lényegét. A kutatás nem úgy működik, hogy mindenki azt csinál, amit akar, hanem a tudomány belső logikája és a világon elért legfrissebb eredmények határozzák meg, milyen alapkutatásokat végeznek a tudósok. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?