Szilvia
5 °C
16 °C

Fontos választáson derül ki, hogy áll most a Fidesz és az ellenzék

2018.07.08. 08:03

Vasárnap választ új polgármestert Józsefváros, miután az eddigi polgármester, Kocsis Máté parlamenti mandátumot szerzett, és a két posztot nem viheti egyszerre a törvény szerint. A VIII. kerületi időközin a teljes baloldali ellenzék (LMP, Momentum, Párbeszéd, MSZP, DK, Liberálisok, Szolidaritás) és a helyi civilek által támogatott, de hivatalosan független Győri Péter küzd meg Sára Botonddal, az önkormányzat fideszes alpolgármesterével. A Jobbiknak anyagi gondjaik vannak, így nem indulnak a választáson, sőt, nem is foglalkoznak vele a nyilvánosságban.

Az V. kerület is választ

A Belváros önkormányzatából a fideszes Böröcz László távozik a parlamentbe, az ő helyére választanak szintén most vasárnap egy képviselőt. Ő 2014-ben 50 százalékkal nyert  a kerületi 4. körzetből. Az korán kiderült, hogy az ellenzék össze akar fogni, de nem sikerült zökkenőmentesen a dolog: a liberális Szabadai Viktor állt ki májusban, hogy ő lesz a közös jelölt, majd kiderült, hogy mégsem, hanem Nagy Béla független jelölt, pedagógus. A Fidesz jelöltje Balla Valéria Emese, és ringbe száll a veterán kavarógép, Schmuck Andor is, nem is akárhogy.

Az új polgármester csak egy rövid ideig, a 2019-es őszi önkormányzati választásig tölti be a tisztséget, a választás egyfordulós, érvényességi küszöb nincsen.

A leköszönt polgármester, Kocsis Máté értelemszerűen alpolgármestere, a szintén fideszes Sára Botond mellett korteskedik, szerinte ő lenne a méltó utódja, és biztosíték “arra, hogy a megkezdett kerületi fejlődés ne torpanjon meg”. Kocsis szerint vele szemben a “magát függetlennek beállító”, egykori SZDSZ-es, liberális jelölt

csak a drogosokat vonzaná a kerületbe, hajléktalantanyává változtatná azt,

sőt még az illegális bevándorlással is szimpatizál - mondta kedden az éppen kampányra időzített Orczy téri megújulás bejelentésén.

Jogászból alpolgármester 

1979-es születésű, jogász végzettségű Fidesz-KDNP-s jelölt a kerület alpolgármestere. A pályafutását egy ügyvédi irodánál kezdte, ügyvéd. 2011 óta dolgozik Józsefvárosban, kezdetben jogi referensként, majd ő lett a Polgármesteri Kabinet vezetője. Kocsis Máté javasolta az alpolgármesterré való kinevezését. Amellett, hogy segítette a polgármester munkáját, ő irányította a Józsefváros Újjáépül programot. 2014 óta a Százados negyed önkormányzati képviselője. Életrajza itt érhető el.   

 

Sára Botond programjában - Kocsis mondataival egybecsengően - "az elkezdett fejlesztések folytatása" szerepel, és hogy "ne váljon újra drog- és hajléktalantanyává a kerület". A kampányban az alpolgármester egy óvodában is szétküldette a kampánylevelet a szülőknek, az aláírásukkal kellett igazolniuk, hogy átvették - írta a Mérce. A kerületiek emellett nem csak az Orczy tér megújítására kaptak ígéretet, júniusban derült ki, hogy strand és gyógyfürdő épülhet Józsefvárosban, aztán Sára a kampányfinisben, csütörtökön azt is bejelentette, hogy több mint kétszázmillió forintból fejlesztik a Szent Kozma Egészségügyi Központ eszközparkját.

Miért akarnék hajléktalantanyát?

Kocsis Máté hajléktalanos megjegyzésére Győri Péter ezt mondta az ATV-ben:

Én, aki évtizedeket töltöttem azzal, hogy csökkentsem a közterületi hajléktalanságot – több kevesebb sikerrel, nyilván ez nem egy emberen múlik –, miért akarnék hajléktalantanyát bárhova? 

Győri Péter azt mondta, több szociális bérlakást akar a kerületben, a rendőröket is az utcára terelné, visszahozná a tűcsereprogramot, együttműködne a hajléktalanokat ellátó szervezetekkel, az egészségi intézményeket pedig a betegekkel ellenőriztetné, nagyobb beleszólást adna a civileknek az önkormányzat ügyeibe, és iskolaszékeket hozna létre - derült ki az Abcúg interjújából. Aztán megígérte azt is, hogy megválasztása esetén nem ír alá kilakoltatási határozatot.

Az SZDSZ-es múltjára való támadásokat pedig már korábban úgy kommentálta, hogy büszke arra, hogy segíthetett a rendszerváltás veszteseinek.

A kampányban a Helyi Választási Bizottsággal gyűlt meg Győri Péter baja: első körben elmarasztalták, mert független jelöltként feltüntette az őt támogató pártok, szervezetek logóját is, a fellebbezés után viszont Fővárosi Választási Bizottság neki adott igazat, mert jogszerűnek találták a mögötte álló támogató szervekről tájékoztatni a szavazókat. A plakátjai lefújásának ügyében szintén ellene döntött a választási bizottság: nem tartották azt jogsértőnek azzal az indokkal, hogy azok nem váltak felismerhetetlenné.

A szociálpolitikus

Győri Pétert sokan a hajléktalanokat segítő Menhely Alapítvány vezetőjeként ismerik. A 63 éves közgazdász, szociálpolitikus jelölt a nyolcvanas ével óta szociális ügyekkel foglalkozik.  Tudományos területen kezdte a pályafutását, 35 éve oktat az ELTE-n, 12 évig pedig az MTA kutatójaként dolgozott, a rendszerváltást megelőző lakáspolitikai és szociálpolitikai reformok előkészítésében is részt vett. A rendszerváltás után az SZDSZ fővárosi szakpolitikusa lett, majd 12 évig a Fővárosi Közgyűlés Szociálpolitikai és Lakásügyi Bizottságának elnökeként dolgozott. 2018-ig a legnagyobb budapesti hajléktalanellátó szervezet, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei szakmai igazgató-helyetteseként dolgozott, 12 éven át. Győri életrajziitt olvasható. 

  

2009 óta csak a Fidesz

Nem lesz könnyű dolga az ellenzéki összefogásnak a kerületben. 2009 novemberében az előző polgármester, az SZDSZ-es Csécsei Béla lemondása miatt tartottak választásokat, ekkor került Kocsis Máté a posztra, mégpedig fölényesen, bő 9000 szavazattal, miközben a második helyezett szocialista Komássy Ákos 2300 voksot kapott. A fideszes politikust 2010-ben 58, a legutóbbi, 2014-es polgármester-választáson pedig ismét nagy többséggel, 57,17 százalékkal választották újra. 

A részvétel a polgármesterválasztásokon hagyományosan nem túl nagy Józsefvárosban, a mintegy 58 ezer szavazásra jogosult közül négy és nyolc éve is 18 ezren voksoltak.

Az ellenzéki jelöltnek emellett az adhat némi reményt, hogy Kocsis az április 8-i országgyűlési választásokon, a budapesti 6. számú – Józsefvárost és Ferencváros egy részét magában foglaló – választókerületben 40,51 százalékát kapta a szavazatoknak, vagyis szigorúan véve a szavazatok kisebb részét szerezte meg. 

Kettejükön kívül indul még egy munkáspárti és egy független jelölt, Fehérvári Zsolt István és Pintér Attila.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?