Külföldi titkosszolgálatoktól kapott adatok is elhangzanak Kovács Béla perén

DSC 0270
2018.07.09. 06:56

Előkészítő üléssel kezdődik kedden a kémkedéssel és költségvetési csalással vádolt Kovács Béla európai parlamenti (EP) képviselő pere a Budapest Környéki Törvényszéken - írja a Magyar Idők. A vád szerint a Jobbik volt tagja a bűncselekményeket az Európai Unió intézményei ellen követte el, a kémkedés végső célja pedig az volt, hogy belülről bomlassza az uniót.

Kovács Bélát, a Jobbik volt tagját, EP-képviselőt az unió intézményei elleni kémkedéssel, valamint uniós költségvetési csalással vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A Magyar Idők szerint a keddi előkészítő ülésen egyebek mellett a tárgyalás menetét egyeztetik, mivel várhatóan lesznek olyan tárgyalási napok, amelyeken minősített – külföldi titkosszolgálatoktól kapott – adatok is elhangoznak majd, és ezért zárt tárgyalást kell elrendelni.

A vádirat szerint Kovács 2010 májusa után többször találkozott és rendszeres, folyamatos kapcsolatot tartott fenn az orosz katonai hírszerzés, a GRU tisztjével.

A találkozókon az orosz hírszerző az EU külpolitikájára és gazdaságpolitikájára vonatkozó hírigényt fogalmazott meg, így az EU külpolitikájával és gazdaságpolitikájával kapcsolatban keletkezett adatok megszerzését és átadását kérte Kovácstól.

A Jobbik volt politikusa 2012 októbere és 2014 februárja között többek között ezekben a témákban adott át adatokat a GRU hírszerzőjének:

  • az Oroszországot érintő, az Európai Közösségekre kihatással lévő energetikai tárgyalások részleteiről, ártárgyalási stratégiákról, a világ legnagyobb földgázkitermelő cégével kapcsolatos uniós vizsgálatok hátteréről,
  • Moldávia uniós csatlakozásának folyamatáról, az Európai Unió és Ukrajna, Belorusszia kapcsolatáról,
  • valamint a Déli Áramlattal kapcsolatos uniós álláspontról, az európai bankrendszer jövője vonatkozásában keletkezett adatok megszerzéséről, átadásáról és a 2014-ben esedékes európai parlamenti választásokról,
  • az Oroszországi Föderáció vonatkozásában felmerült Európai Unió vízummentességi kérdéseiről, valamint a következő európai uniós csúcstalálkozóról.

Magyarországról az orosz hírszerző 2013 novemberében távozott, de előtte bemutatta utódját Kovács Bélának, aki 2014. február 16-án, újabb személyes megbeszélést követően informálta immár az újonnan megismert orosz hírszerzőt

  • a moszkvai útjáról,
  • az EU aktualitásairól,
  • a magyarországi belpolitikai helyzetről,
  • a választásokról és a paksi atomerőmű bővítéséről.

A vádirat szerint Kovács Béla tevékenységével aktívan segítette az orosz hírszerzés munkáját.

A tevékenység végső célja az volt, hogy az Oroszországi Föderáció érdekében az Európai Parlamenten belül egy erős háttérbázisú, nyíltan EU-ellenes tábort hozzanak létre, amelynek egyetlen feladata, hogy belülről bomlassza az európai közösségek intézményeinek munkáját és az orosz érdekeket helyezze előtérbe - írja a Magyar Idők.

Kovács Béla és orosz felesége múltját néhány éve egy nagyobb cikkben tárta fel az Index. Akkori írásunkból kiderül, hogy bár Kovács szerint sem neki, sem feleségének nem volt soha kapcsolata az orosz titkosszolgálattal, a múltjuk eltitkolt részletei ezt cáfolják. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Külföldi titkosszolgálatoktól kapott adatok is elhangzanak Kovács Béla perén

Orosz katonai hírszerzőkkel találkozott, a vádirat szerint elég sok mindenről informálta őket.

101 · Jul 09, 2018 06:56am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Borítókép: Kovács Béla Strasbourgban. Fotó: Bődey János / Index.