„Magyarországon a fortélyos félelem igazgat”: lemondott az ácsi polgármester

2018.07.09. 20:33

Lemondott posztjáról Lakatos Béla, Ács polgármestere. Erről maga számolt be a Facebookon, posztját már csak „Lakatos Béla tanár”-ként írta alá.

Lakatos azt írja, „a politikai támadások, az egyéni érdekek és sérelmek” tönkretették a Komárom megyei kisváros mindennapjait. „Amikor egy települést már hátrányok érnek azért mert, vezetője határozottan kiáll a demokratikus értékek mellett, és a hivatali rendszer döntéseit a félelem légköre irányítja, nem a szakmaiság, az az ország elveszett ország. Ma Magyarországon a fortélyos félelem igazgat!” – áll rövid posztjában.

Az előzmények közé tartozik, hogy nem sokkal a választások után májusban kikerült egy hangfelvétel, amelyen Lakatos vállalhatatlan hangnemben beszél másokkal, köztük tanárral és más képviselővel, és még egy halálos fenyegetés is elhangzik. A polgármester ezt részben magánéleti válságával magyarázta, és felajánlotta, hogy pszichiátriai kezelésre megy a viselkedése miatt. A település képviselő-testülete arra kérte, hogy ezt hozza nyilvánosságra a Facebookon, amit meg is tett.

A cigány származású Lakatos öt évvel ezelőtt kapott országos ismertséget, amikor fideszes politikusként nyíltan bírálta Farkas Flóriánt és Orbán Viktort. 2015-ben aztán Orbán cigányozós beszéde miatt kiszállt a Fideszből, és azt tűzte ki célul, hogy a többségében cigányok lakta településeken cigány származású polgármesterek is legyenek. A korábban iskolaigazgatóként dolgozó Lakatosról a 444 már áprilisban megírta, hogy lemond a posztjáról, miután a Momentum színeiben csak harmadik lett a választáson. Erre végül akkor nem került sor, most azonban igen.