Orbán Viktor szeptemberben találkozik Putyinnal Moszkvában

4O5A5500
2018.07.09. 19:54

Orbán Viktor miniszterelnök idei első hivatalos találkozójára Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szeptemberben fog sor kerülni Moszkvában – erősítették meg az Indexnek külföldi diplomáciai és magyar források egyaránt.

Pontos dátumot nem sikerült megtudnunk, egyik forrásunk csak annyit árult el, hogy szeptember közepével számolnak. Azt eddig is lehetett tudni, hogy – miután a már-már szokásos éves februári Putyin-Orbán-találkozó idén elmaradt – a magyarországi választások után találkozik egymással a két vezető Moszkvában, csak az időpont volt kérdéses. 

Megsűrűsödtek a találkozók

Legutóbb az orosz elnök jött Budapestre tavaly augusztus 28-án, hivatalosan azért, hogy részt vegyen a budapesti judo vb nyitónapján. Ahogy azonban később megírtuk, ez a látogatás tele volt furcsaságokkal, orosz Roszatom-lobbisták még Debrecenbe is megpróbálták elcsábítani az elnököt. 

Ez ráadásul Putyin második látogatása volt hazánkba hét hónapon belül, miután 2017. február 2-án is tárgyalt már egyszer Budapesten. A fő témák természetesen a paksi bővítés és a gázellátás voltak. Az orosz elnök ezt megelőzően 2015 februárjában járt Magyarországon, az volt az első látogatása az Orbán-kormány regnálása alatt. 2013-ban, 2014-ben és 2016-ban Orbán Viktor utazott Moszkvába.

A magyar-orosz viszony elmúlt évekbeli szorossá válását a külügyminiszteri szintű találkozók sűrűsége is jól mutatja. Szijjártó Péter magyar és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter legutóbb 2018. május 25-án találkoztak, 2017-ben és 2016-ban pedig négy-négy alkalommal tárgyaltak egymással.

Borítókép: Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor Budapesten, 2017. február 2-án. Fotó: Ajpek Orsi / Index.