A földművelési miniszter nem vadászik Semjén Zsolttal

2018.07.10. 09:42 Módosítva: 2018.07.10. 09:47

Interjút adott a Hvg.hu-nak, Nagy István földművelésügyi miniszter, aki elég gyorsan robbant be a köztudatba azzal, hogy parlamenti meghallgatásán arról beszélt: az afrikai sertéspestis úgy kerülhetett be Heves megyébe, hogy egy migráns vagy egy vendégmunkás eldobott egy szendvicset, amit megtalált egy vaddisznó, amely így megbetegedett.

A miniszter most azt mondta: a humán faktor fontosságára akart rávilágítani ezzel. A betegség jelenleg csak a vadsertésnél fordul elő, és mindent elkövetnek azért, hogy ez így is maradjon: gyérítik a vaddisznóállományt és szigorúbban ellenőrzik a telepeket, hogy az ottani állatok ne érintkezhessenek a vadon élő állatokkal.

Még néhány aranymondat az interjúból:

  • Nem vadászott még Semjén Zsolttal. "Mióta politikai funkcióba kerültem, először mosonmagyaróvári polgármester, majd államtitkár lettem, egyáltalán nem vadászom. Minden évben befizetem a tagdíjamat, de úgy tartom, hogy ebben az időszakban ezt nem. Majd egyszer, ha civil emberként hazakerülök."
  • 50 ezer közmunkást kellene átterelni a mezőgazdaságba, akiket nem idénymunkásként, hanem állandó munkaerőként lehetne foglalkoztatni. "Legfeljebb kezdetben lenne igaz, hogy nem dolgozik olyan jól, de megtanulná, beintegrálódna és kiváló állandó alkalmazott válna belőle."
  • "Amikor a gazda az eke szarvára teszi a kezét, akkor előre kell, hogy nézzen, mert ha hátra néz, akkor görbe lesz a barázda."
  • "A 21. századi mezőgazdaság lehet menő dolog. A mezőgazdasági gépek technológiai színvonala fejlettebb, mint a személyautóké, számítógéppel milliméterre lehet szabályozni a vetésmélységtől kezdve mindent, a szántóföldön GPS-rendszerrel folyik a munka. Vagy még egy példa: műholdról lehet látni a táblán a növények elszíneződését, így meg tudjuk állapítani, hol van a fertőzési góc és csak ott permetezünk."

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.