Olivér
5 °C
8 °C

A földművelési miniszter nem vadászik Semjén Zsolttal

2018.07.10. 09:42 Módosítva: 2018-07-10 09:47:30

Interjút adott a Hvg.hu-nak, Nagy István földművelésügyi miniszter, aki elég gyorsan robbant be a köztudatba azzal, hogy parlamenti meghallgatásán arról beszélt: az afrikai sertéspestis úgy kerülhetett be Heves megyébe, hogy egy migráns vagy egy vendégmunkás eldobott egy szendvicset, amit megtalált egy vaddisznó, amely így megbetegedett.

A miniszter most azt mondta: a humán faktor fontosságára akart rávilágítani ezzel. A betegség jelenleg csak a vadsertésnél fordul elő, és mindent elkövetnek azért, hogy ez így is maradjon: gyérítik a vaddisznóállományt és szigorúbban ellenőrzik a telepeket, hogy az ottani állatok ne érintkezhessenek a vadon élő állatokkal.

Még néhány aranymondat az interjúból:

  • Nem vadászott még Semjén Zsolttal. "Mióta politikai funkcióba kerültem, először mosonmagyaróvári polgármester, majd államtitkár lettem, egyáltalán nem vadászom. Minden évben befizetem a tagdíjamat, de úgy tartom, hogy ebben az időszakban ezt nem. Majd egyszer, ha civil emberként hazakerülök."
  • 50 ezer közmunkást kellene átterelni a mezőgazdaságba, akiket nem idénymunkásként, hanem állandó munkaerőként lehetne foglalkoztatni. "Legfeljebb kezdetben lenne igaz, hogy nem dolgozik olyan jól, de megtanulná, beintegrálódna és kiváló állandó alkalmazott válna belőle."
  • "Amikor a gazda az eke szarvára teszi a kezét, akkor előre kell, hogy nézzen, mert ha hátra néz, akkor görbe lesz a barázda."
  • "A 21. századi mezőgazdaság lehet menő dolog. A mezőgazdasági gépek technológiai színvonala fejlettebb, mint a személyautóké, számítógéppel milliméterre lehet szabályozni a vetésmélységtől kezdve mindent, a szántóföldön GPS-rendszerrel folyik a munka. Vagy még egy példa: műholdról lehet látni a táblán a növények elszíneződését, így meg tudjuk állapítani, hol van a fertőzési góc és csak ott permetezünk."

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?