Jenő
-2 °C
6 °C

Nem mehettek a borsodi cigány gyerekek a keresztény cserkészek táborába

2018.07.11. 09:48 Módosítva: 2018-07-11 14:54:32

Van egy iskola Borsodban, ami azt a célt tűzte ki, hogy olyan hátrányos helyzetű, többnyire roma származású diákot is eljuttat az érettségiig, akiknek erre a hagyományos oktatási rendszerben minimális esélye lenne. A sajókazai Dr. Ámbédkar Iskola azért, hogy ebből a szegénységbe zárt világból ki tudjanak törni a fiatalok, próbál minél több programot szervezni nekik, akár Magyarországon, akár a határon túl is. 

Az iskola a Magyar Cserkészszövetségben is lehetőséget látott, el is jártak az elmúlt években a szervezet programjaira, és a kitűzött cél az volt, saját cserkészmozgalmuk lehessen. Ám végül kicsit szomorúra sikeredett a projekt. Az történt ugyanis a 168 Óra cikke szerint, hogy mivel a hivatalos cserkészcsapattá alakulás egyik feltétele, hogy az alakuló csapat tagjai együtt táborozzanak a hivatalos cserkészekkel, és a táborban vezetőképzésben is részt vegyenek, akiknek kell, tehát ezért befizette az iskola a diákokat egy ilyen táborba.

Az iskola igazgatója a lapnak azonban azt mondta, amikor a cserkészeknek leesett, hogy a táborozók között roma fiatalok is lennének, azonnal vissza akarták küldeni a pénzt, indoklásukban pedig "össze-vissza magyarázkodtak". A pénzt inkább nem vették vissza, mert azt gondolták, majd egy másik táborba elmehetnek, azonban sorra jött az elutasítás, mondván, „ez a tábor bensőséges lesz, csak a mieinknek szerveződik.”

Az országos vezetőséget hiába kérleltük, hogy a borsodiak helyett vállalják el a gyerekeinket más megyék táboraiban. Kétszer is fogadtak bennünket irodájukban az elmúlt télen, de csak arról beszéltek, hogy sem származásunk, sem hitünk alapján nem illünk a magyar keresztény cserkészek közé

- idézi a lap az igazgatót, aki azt mondja, próbálták rábeszélni őket, hogy keressenek maguknak olyan szervezetet,

"amelynek szervezeti kultúrájába jobban beleférünk".

Azt mondja az iskola igazgatója, hogy szerencsére a francia cserkészek cserkésztábort szerveztek hozzájuk, így ilyenkor egy kicsit ők is cserkészek lehetnek, de máskor nem, mert

"a cserkész név használatát közben megtagadta tőlünk a Magyar Cserkészszövetség, arra hivatkozva, hogy honlapunkon hírt adtunk a meghiúsult Borsod megyei táborozásról."

Tehát a cserkészszövetség megtagadta tőlük a táborozás lehetőségét, majd amikor erről hírt adtak, még a név használatát is megtagadták tőlük.

Frissítés 13 órakor: A Magyar Cserkészszövetség Országos Elnöksége közleményt adott ki az ügyben, amiben cáfolják, hogy kirekesztő megjegyzést tettek volna. Mint írják, a szövetség és az Ábédkár iskola kapcsolata több évre tekint vissza, az önálló cserkészcsapatról többször egyeztettek Derdák Tiborral.

Az egyeztetések eredményeként a Magyar Cserkészszövetség jelezte, hogy voltak fenntartásai egy kizárólag romákból álló cserkészcsapattal kapcsolatban - hiszen elsősorban az integrált oktatásban hisz-, azonban az Alapszabálynak megfelelően nyitott mindenkire, aki elfogadja a cserkészet elveit és értékeit. Mivel a későbbiekben nem az Alapszabálynak megfelelően jártak el a közösség szervezői, ezért a Magyar Cserkészszövetség országos elnöksége levélben tájékoztatta az illetékeseket döntéséről. A levelet csatoljuk. A Magyar Cserkészszövetség a tábori befizetéssel kapcsolatos ügyet kivizsgálja, kirekesztő megjegyzést a Magyar Cserkészszövetség Országos Elnöksége nem tett.

A szövetség linkelt a közleményéhez egy idén februári keltezésű levelet, amit a szövetség küldött az iskola vezetőjének. A teljes levelet ide kattintva tudja elolvasni. Ebben azt írják, hogy amellett, hogy vannak fenntartásaik egy kizárólag romákból álló cserkészcsapattal kapcsolatban, jól haladtak a megbeszélések, de végül egy, az iskola oldalán megjelent tábori beszámoló cikk hangvétele, és sértő állításai miatt végleg elálltak az önálló egyesület engedélyezésétől, illetve a cserkész név használatától is eltiltották az iskolát. 

A sérelmezett beszámolóban a franciák által megszervezett cserkésztáborról írtak, és abban olyan megállapítások is voltak, hogy "a magyar cserkészmozgalom- a legtöbb más cserkészmozgalomhoz hasonlóan- a jobboldali és a jobboldali politikával egyetértő egyházi mozgalmak hatása alá került. A magyarországi nacionalista mozgalmak- nem különbözve ezzel Kelet-Európa legtöbb más nacionalista mozgalmától- át vannak itatva cigányellenességgel". 

Az időrendiség pedig nagyjából úgy néz ki a 168 Óra cikke, a cserkészszövetség levelének dátuma, és a kifogásolt cikk dátumát figyelem véve, hogy: 2014 óta részt vesznek különböző cserkészszövetségi programokon. Aztán 2017-ben, amikor szerettek volna részt venni egy táborban - ami feltétele a saját cserkészcsapat alakításának -, hosszú egyeztetés után végül egyetlen táborba sem jutottak el ezek a cigány fiatalok, mindenhonnan visszautasítást kaptak. Végül 2017 végén megtartották a franciák segítségével, azokkal közösen a saját táborukat, majd októberben megszületett ez a kifogásolt bejegyzés, beszámoló. Az egyesület pedig végül 2018 elején erre az októberi bejegyzésre hivatkozva zárta rövidre, az egyébként hosszú ideje zajló próbálkozást, egyeztetést.

A februári keltezésű levélben egyébként a cserkészszövetség hozzáteszi, hogy nagyon értékesnek tartják a roma integráció területén végzett munkáját az iskolának, és bármilyen egyéb, módszertani anyagot, vagy tapasztalatot szívesen átadnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?