Diszkriminálta a Hegyvidéki Sportuszoda a melegek sportegyesületét

2018.07.11. 15:09

Jogerősen döntésében egymillió forintra bírságolta meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft., amiért elutasította egy LMBTQ sportegyesület kérelmét, hogy sávot bérelhessenek az uszodában.

Az eset 2017 februárjában történt, tavaly nyáron a bíróság már elmarasztalta a MoM Sport Uszodát üzemeltető céget, de akkor a döntést a vállalkozás megtámadta. Szerdán azonban a  Fővárosi Törvényszék is jogerősen helybenhagyta a határozatot, kimondva ezzel, hogy a cég diszkriminációt követett el, amikor elutasította az Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális Transznemű és Queer (LMBTQ) Sportegyesület  sávbérlési kérelmét.

„Az uszoda egész addig nyitott volt az együttműködésre, amíg meg nem tudta: egy LMBTQ sportszervezetről van szó. Az üzemeltető azzal érvelt, hogy a megnövekedett vendégszám állt az elutasítás hátterében. Az EBH ugyanakkor már 2017 augusztusában megállapította, hogy a pályafoglaltsági és jegyeladási adatok ezt egyáltalán nem támasztják alá. Az eljárás során az EBH azt is megállapította, hogy a cég az uszoda házirendjét a hatósági vizsgálat megindulását követően, utólag igazította jogi érveléséhez” – állt az Atlasz Sportegyesület és a Háttér Társaság közleményében.

 „Üdvözöljük, hogy a bíróság is kimondta, hogy a Hatóság rendkívül alapos munkát végzett az ügy feltárása érdekében” – közölte Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa. „Bízunk benne, hogy a döntés hatása a konkrét eseten is túlmutat. Egyetlen köz- vagy magánintézmény sem utasíthatja el a sportolni vágyó LMBTQ embereket” – írta a közleményben Banach Nagy Milán, az Atlasz Sportegyesület ügyvivője.