Humánus leépítést említett a közszférában Gulyás Gergely miniszter

2018.07.11. 20:39

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem reális, hogy 100 ezer embert küldenének el a közszférából, amit a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke vetett fel a paiaci szektorban meglévő munkaerőhiány mérséklésére, és ami elől Varga Mihály pénzügyminiszter nem zárkózott el. Gulyás az ATV-ben azt mondta, nem kell fűnyíróelvszerű leépítéstől tartani, de „mindenki abban érdekelt, hogy erős, hatékony állam legyen, de ne egy felduzzasztott, túl sok közszolgával működő magyar állam. Ennek van egy optimális létszáma, amit fel kell mérni minden területen.”

Ha egyes területeken létszámot kell csökkenteni, az szerinte humánus módon fog megvalósulni.

Gulyás reagált az új amerikai nagykövet kijelentésére, ami szerint a magyar-amerikai kapcsolatok a CEU-ügy mentén alakulhatnak, ha az egyetem marad Budapesten, "betonszilárdságú" lehet az együttműködés. Gulyás, mint mondta, nem tudja megjósolni, hogy marad-e a CEU Magyarországon. Szerinte "a tavaly elfogadott felsőoktatási törvény világos feltételeket teremtett, ha ezeknek megfelel az intézmény, akkor lehet megkötni az államközi megállapodást".

„A labda jelenleg az ezt vizsgáló oktatási hivatalnál pattog.”

És feltárta azt a rejtélyt is, ami Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-követőit foglalkoztatja napok óta, azaz hogy mit jelentenek azok a posztok, amiken egy külföldi vezető politikus képe és egy betű jelenik meg. Ezekből eddig a C I Ó volt kivehető. Nos a megoldás nem a korrupció, sem a migráció, hanem az iskolákból ismert, a nyári szünetek közeledtével a táblákra felírt vakáció lesz összeolvasható a végén.

Orbán eddig Merkellel, Erdogannal és a kínai miniszterelnökkel találkozott, és ezután jön a Trumppal, a vasárnapi vb-döntőn Putyinnal külön, majd Izraelben Netanjahuval a találkozója. Gulyás szerint Orbán ezután elmegy nyaralni.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.