Jolán
2 °C
4 °C

Már haza is utazott az Orbán politikáját dicsérő francia nagykövet

2018.07.12. 11:29

Eric Fournier francia nagykövet már a július 14-i nemzeti ünnepükön sem lesz ott a francia nagykövetség szokásos fogadásán. Az Index úgy tudja, hogy a diplomata már az országot is elhagyta.

D VAJ20161124005
Fotó: Vajda János / MTI

Fournier azzal vonta magára a francia kormány haragját, hogy június elején olyan tartalmú diplomáciai táviratot küldött a francia külügyminisztériumba, amelyben a magyar kormánypolitikával kapcsolatos hozzáállás megváltoztatására tett javaslatot. Szerinte Orbán Viktor magyar kormányfő nem szélsőséges és nem is populista. Odáig ment, hogy szerinte a magyarországi populista és antiszemita jelenségeket csak a média láttatja, illetve az orbáni politikát a Real Madrid sikereihez hasonlította, hiszen a Real Madrid labdarúgócsapata is egymás után háromszor volt képes győzelemre a Bajnokok Ligájában.

A levél nyilvánosságra került, emiatt Emmanuel Macron francia elnöknek magyarázkodnia kellett a legutóbbi EU-csúcson. Fournier-t már másnap leváltották, és mást neveztek ki helyette. Fournier-nek a nyáron amúgy is lejárt volna a megbízatása, az új nagykövet Pascale Andréani lesz.

Eredetileg Fournier azonban még maradt volna néhány hétig, és ő lett volna a szokásos nagykövetségi partin a francia nemzeti ünnepen július 14-én a házigazda, de helyette már Andréani lesz ott megbízott, de még nem hivatalos nagykövetként.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?