Már haza is utazott az Orbán politikáját dicsérő francia nagykövet

2018.07.12. 11:29

Eric Fournier francia nagykövet már a július 14-i nemzeti ünnepükön sem lesz ott a francia nagykövetség szokásos fogadásán. Az Index úgy tudja, hogy a diplomata már az országot is elhagyta.

D VAJ20161124005
Fotó: Vajda János / MTI

Fournier azzal vonta magára a francia kormány haragját, hogy június elején olyan tartalmú diplomáciai táviratot küldött a francia külügyminisztériumba, amelyben a magyar kormánypolitikával kapcsolatos hozzáállás megváltoztatására tett javaslatot. Szerinte Orbán Viktor magyar kormányfő nem szélsőséges és nem is populista. Odáig ment, hogy szerinte a magyarországi populista és antiszemita jelenségeket csak a média láttatja, illetve az orbáni politikát a Real Madrid sikereihez hasonlította, hiszen a Real Madrid labdarúgócsapata is egymás után háromszor volt képes győzelemre a Bajnokok Ligájában.

A levél nyilvánosságra került, emiatt Emmanuel Macron francia elnöknek magyarázkodnia kellett a legutóbbi EU-csúcson. Fournier-t már másnap leváltották, és mást neveztek ki helyette. Fournier-nek a nyáron amúgy is lejárt volna a megbízatása, az új nagykövet Pascale Andréani lesz.

Eredetileg Fournier azonban még maradt volna néhány hétig, és ő lett volna a szokásos nagykövetségi partin a francia nemzeti ünnepen július 14-én a házigazda, de helyette már Andréani lesz ott megbízott, de még nem hivatalos nagykövetként.