Szilvia
5 °C
16 °C

New Yorkba küldik a leváltott magyar kémfőnököt

D  AS20150623003
2018.07.12. 17:36

Az Információs Hivatal (IH), azaz a magyar hírszerzés nemrég leváltott vezetője, Pásztor István diplomáciai pályára lép és New Yorkban lesz főkonzul, értesültünk kormányzati és ellenzéki forrásokból egyaránt.

A főkonzuli pozíciót eddig betöltő Kumin Ferenc is marad az észak-amerikai kontinensen: Ottawában folytatja nagykövetként.

Repültek a helyettesek is

Június végén a Magyar Közlönyben megjelentek szerint Pásztort Szijjártó Péter külügyminiszter kezdeményezésére mentette fel Orbán Viktor miniszterelnök, miután az IH hosszú évek után a Miniszterelnökségtől visszakerült a külügy (immár Külgazdasági- és Külügyminisztérium) felügyelete alá. 

Egy kormányzati forrásunk visszaemlékezése szerint még Szijjártó miniszteri meghallgatása idején is úgy tűnt, Pásztor a helyén maradhat, ám információnk szerint végül nem csak neki, de meglepő módon két helyettesének is távoznia kellett. 

Pásztor István vezérőrnagy 2012-től 2018-ig vezette a Lázár János Miniszterelnöksége alá rendelt hírszerzést. Lázár a 2012-es kinevezéskor Pásztorral kapcsolatban azt hangsúlyozta, szempont volt a kiválasztásánál, hogy már a rendszerváltozás után kezdte titkosszolgálati karrierjét. Pásztor amúgy korábban is volt már hivatalos poszton az Egyesült Államokban: katonai attasé volt Washingtonban.

Az egykori IH-főigazgatók diplomáciai pályára lépése megszokott a rendszerváltás utáni Magyarországon. A volt főigazgatók közül Czukor József (2002-2004) később ljubljanai majd berlini nagykövet is volt, Hetesy Zsolt (2007-2010) a magyar ENSZ-képviseletnél lett első beosztott, illetve jelenleg Washingtonban tölti be ezt a posztot, Pető Tibor (1998-2002, 2010-2012) pedig Prága után tavaly Pozsonyban lett nagykövet.

(Borítókép: Pásztor István az Információs Hivatal vezetője az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén a Képviselői Irodaházban 2015. június 23-án. MTI Fotó: Kovács Tamás )

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?