Sokkal több pénzt kapnak jövőre a pártalapítványok

D KOS20150529028
2018.07.12. 17:50

A parlament Költségvetési Bizottsága összegző módosító javaslatot nyújtott be a 2019-es költségvetéshez. A DK-s Varju László által vezetett, de fideszes többségű bizottság módosítójának egyik érdekessége, hogy jövőre jelentősen több állami támogatást kapnának a pártalapítványok, mint eddig.

Összehasonlításképpen, az előző ciklusban 500 és 600 millió forint között kapott egy évben a Fidesz alapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért, ez a mostani módosító értelmében több, mint a duplájára emelkedik. A tervezett 573 millió helyett jövőre 1,46 milliárd forintot fog kapni a Balog Zoltán által vezetett szervezet. 

A bizottság módosítójával mindenki más is jól jár, az MSZP alapítványa 140 helyett 359 milliót, a Jobbik alapítványa 274 helyett 702 milliót fog kapni. A többi pártalapítványnak is hasonló mértékben emelkedik az állami támogatása, a teljes lista itt böngészhető a 6. oldalon. 

A módosító javaslat hivatalosan így indokolja a támogatásnövekedést: "A politikai kultúra erősítésének, a közéleti szerepvállaláshoz szükséges képzésnek kíván jelentősebb forrást biztosítani az előterjesztő. Forrást kíván biztosítani a pártalapítványok külföldi megjelenésére". 

Úgy tudjuk, hogy a módosítás mögött a Fidesz áll, egész pontosan Balog Zoltán, aki jelezte is a pártalapítványok felé, hogy tervei megvalósításához több forrásra van szüksége, mint eddig. Balog már nem miniszter, a jövőben elsősorban a Fidesz alapítványát vezeti Orbán Viktor kérésének megfelelően. S hogy mi is a feladata? 

Arra az alapítványi munkára kért fel, mely a mi kormányzatunk szellemi, jogi hátterét alapozza meg abban a küzdelemben, melyet Európában folytatunk.

- nyilatkozta Balog az Origónak, amikor kiderült, hogy nem folytatja a kormányban. 

Úgy tudjuk, Balog annyit kért az ellenzéki alapítványoktól, hogy ha nem is támogatják nyíltan, legalább ne támadják ezt a módosítót. Állítólag elhangzott az is, hogy a Fidesz mindenféle állami cégeken keresztül is növelhetné alapítványának bevételeit, de inkább tisztán, legálisan akarják csinálni.

(Borítókép: Orbán Viktor és Balog Zoltán, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke az alapítvány által összehívott tanácskozáson 2015-ben. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd )