Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kizsarolta a Fidesz az ellenzék támogatását a fizetésemelésről

2018.07.14. 21:03

Zsarolással érte el a Fidesz, hogy az ellenzék is támogassa a képviselők fizetésemeléséről szóló javaslatot, hivatkozik az RTL Klub szombat esti híradója a Jobbik szóvivőjére. 

Ahogy mi is megírtuk, augusztustól havonta nagyjából 200 ezer forinttal kereshetnek többet a parlamenti képviselők; így módosítanák a törvényt a parlament törvényalkotási bizottságához benyújtott kormánypárti javaslat értelmében. Ezek után a képviselők a bruttó havi átlagfizetés háromszorosát keresnék: eddig 748 ezer forint volt a tiszteletdíjuk, ami 948 ezer forintra nőne. A frakcióvezetők ennek a dupláját, a frakcióvezető helyettesei pedig kicsivel több mint a másfélszeresét keresnék az újonnan megállapított képviselői alapfizetésnek.

Ha egy képviselő bizottsági tag, akkor a nagyjából bruttó egymillió forintos alapbére 1,2-szeresét keresné. Ha a törvényalkotási bizottság tagja, esetleg más bizottságban is benne van, még ennél is több pénzt vihetne haza. Ezt pénteken megszavazták a Törvényalkotási Bizottságban.

Image from iOS (5)
Fotó: Huszti István

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője az RTL Híradónak azt mondta, hogy a Fidesz mindezt zsarolással érte el. A kormánypárti képviselők ugyanis egy olyan javaslatot is beterjesztettek, ami leginkább a listán mandátumot szerzett képviselőket sújtotta volna. Mivel az ellenzék frakcióiban ők vannak többségben, a képviselőcsoportok az eddiginél kevesebbet költhettek volna a működésükre. 

Ebből azután engedtek, hogy az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd is jelezte, hogy megszavazzák a fizetésemelésről szóló javaslatot. Jakab Péter szerint ezzel az ellehetetlenítéssel egyszerűen kizsarolták az ellenzék támogatását.

Itt most az volt a kérdés, meg tudjuk-e menteni az ellenzéki frakciókat, avagy sem. Ezt pedig a Fidesz a képviselők béremeléséhez kötötte.

Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője is azt mondta:

Gyakorlatilag pisztolyt tartottak az ellenzéki frakciók tarkójához

Az RTL megkereste az ügyben a Fideszt is, akik azt írták:

A frakciótámogatások csökkentéséből finanszíroztuk volna" a képviselők fizetésemelését, de végül az ellenzék kérésére ez nem így lett, így pedig szerintük "kompromisszumos javaslat született.