Kizsarolta a Fidesz az ellenzék támogatását a fizetésemelésről

2018.07.14. 21:03

Zsarolással érte el a Fidesz, hogy az ellenzék is támogassa a képviselők fizetésemeléséről szóló javaslatot, hivatkozik az RTL Klub szombat esti híradója a Jobbik szóvivőjére. 

Ahogy mi is megírtuk, augusztustól havonta nagyjából 200 ezer forinttal kereshetnek többet a parlamenti képviselők; így módosítanák a törvényt a parlament törvényalkotási bizottságához benyújtott kormánypárti javaslat értelmében. Ezek után a képviselők a bruttó havi átlagfizetés háromszorosát keresnék: eddig 748 ezer forint volt a tiszteletdíjuk, ami 948 ezer forintra nőne. A frakcióvezetők ennek a dupláját, a frakcióvezető helyettesei pedig kicsivel több mint a másfélszeresét keresnék az újonnan megállapított képviselői alapfizetésnek.

Ha egy képviselő bizottsági tag, akkor a nagyjából bruttó egymillió forintos alapbére 1,2-szeresét keresné. Ha a törvényalkotási bizottság tagja, esetleg más bizottságban is benne van, még ennél is több pénzt vihetne haza. Ezt pénteken megszavazták a Törvényalkotási Bizottságban.

Image from iOS (5)
Fotó: Huszti István

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője az RTL Híradónak azt mondta, hogy a Fidesz mindezt zsarolással érte el. A kormánypárti képviselők ugyanis egy olyan javaslatot is beterjesztettek, ami leginkább a listán mandátumot szerzett képviselőket sújtotta volna. Mivel az ellenzék frakcióiban ők vannak többségben, a képviselőcsoportok az eddiginél kevesebbet költhettek volna a működésükre. 

Ebből azután engedtek, hogy az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd is jelezte, hogy megszavazzák a fizetésemelésről szóló javaslatot. Jakab Péter szerint ezzel az ellehetetlenítéssel egyszerűen kizsarolták az ellenzék támogatását.

Itt most az volt a kérdés, meg tudjuk-e menteni az ellenzéki frakciókat, avagy sem. Ezt pedig a Fidesz a képviselők béremeléséhez kötötte.

Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője is azt mondta:

Gyakorlatilag pisztolyt tartottak az ellenzéki frakciók tarkójához

Az RTL megkereste az ügyben a Fideszt is, akik azt írták:

A frakciótámogatások csökkentéséből finanszíroztuk volna" a képviselők fizetésemelését, de végül az ellenzék kérésére ez nem így lett, így pedig szerintük "kompromisszumos javaslat született.