A Fidesz-henger Rokker Zsolttin is átszáguldott

2018.07.15. 20:55
Hiába állt be a teljes ellenzék Rokker Zsoltti mögé, a Fidesz magabiztosan, 60 százalékkal megnyerte a miskolci időközi választást. A részvétel alacsony, 27 százalékos volt.

A Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Ákos nyerte a miskolci időközi önkormányzati választást, ami azt jelenti, hogy az országosan ismertebb, ellenzéki támogatással induló Erdei Sándornak, vagyis Rokker Zsolttinak nem sikerült nyernie - értesült az Index.

A Fidesz jelöltje magabiztosan, 60 százalék körüli eredménnyel győzött, Erdei Sándor annak ellenére sem tudta megszorítani, hogy a teljes ellenzék beállt mögé.

A miskolci választáson öt jelölt indult:

  • Nagy Ákos - Fidesz-KDNP: 1147 szavazat (60,69 százalék)
  • Erdei Sándor "Rokker Zsoltti" (1976) - független: 698 szavazat (36,9 százalék)
  • Fülöp József Istvánné - Munkáspárt: 21 szavazat
  • Erdei Sándor (1983) - független: 13 szavazat
  • Molnár Zsolt - független: 11 szavazat

A részvétel egész nap alacsony volt. A 6897 választóból 1912-en szavaztak, ami 27,7 százalékos részvételnek felel meg.

Rokker Zsoltti
Rokker Zsoltti

Azért kellett időközi választást tartani az önkormányzati körzetben, mert a fideszes Hubay Györgyöt áprilisban országgyűlési képviselővé választották. A két poszt pedig összeférhetetlen. 

Hubay 2014-ben a 12. választókörzetben az önkormányzati választáson 38,7 százalékot szerzett, az MSZP-DK-Együtt-Lokálpatrióták közös jelöltje 25-öt, a Jobbiké 21,2 százalékot. Idén áprilisban az országgyűlési választáson Hubay a 2. számú egyéni választókörben ugyanígy 38 százalékig jutott, az MSZP-Párbeszédtől Varga László 29,9, a Jobbiktól Pakusza Zoltán 28,5-ig.

Látszott, hogy a Jobbik-MSZP választók jóval többen vannak, mint a Fidesz szavazói, az volt a kérdés, összeadódnak-e a szavazatok. Erre nagy esély kínálkozott, hiszen a Rokker Zsolttiként ismert humorista mögé az összes mérhető támogatottságú ellenzéki párt beállt. Így Erdei Sándor függetlenként, ám a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd támogatásával kampányolhatott. Mint látjuk, ez sem volt elég nemhogy a győzelemhez, a szoros eredményhez sem.

A választás országos szempontból nemcsak Rokker Zsoltti indulása miatt lett érdekes, hanem azért is, mert névrokonok próbálták megtéveszteni a választókat. Egyszer csak megjelent a kampányban Erdei Sándor Nyékládházáról, aki hét évvel fiatalabb, így a szavazólapon csak születési évük jelezte a különbséget a két független jelölt között. „Rokker Zsoltti” így a lapon Erdei Sándor (1976) lett. Ennek a névazonosságnak végül nem lett szerepe az eredményben, mint látható.

A miskolci időközi eredménye beleillik a fideszes győzelmi sorozatba, amelyet a választások óta tartott időköziken tapasztalhattunk: múlt héten a józsefvárosi polgármester-választáson, illetve a belvárosi képviselő-választáson is fölényesen nyert a Fidesz jelöltje.

80 százalékot kapott a Fidesz Veszprémben


Kovács Áron (Fidesz-KDNP) nyerte a veszprémi időközi önkormányzati választást a szavazatok több mint 80 százalékával - tájékoztatta vasárnap az MTI-t a település jegyzője. Mohos Gábor közölte, hogy Kovács Áron 655 szavazatot kapott (80,3 %), Zelenák Adriánra (LMP) pedig 160-an (19,6 %) voksoltak.
Veszprémben azért kellett időközi önkormányzati választást tartani, mert Ovádi Péter (Fidesz), aki 2010 óta töltötte be a posztot, lemondott, mivel országgyűlési képviselővé választották.
A választásra jogosultak 20,64 százaléka, 3971 választó élt szavazati jogával, 5 érvénytelen szavazat volt.