Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fidesz-henger Rokker Zsolttin is átszáguldott

2018.07.15. 20:55
Hiába állt be a teljes ellenzék Rokker Zsoltti mögé, a Fidesz magabiztosan, 60 százalékkal megnyerte a miskolci időközi választást. A részvétel alacsony, 27 százalékos volt.

A Fidesz-KDNP jelöltje, Nagy Ákos nyerte a miskolci időközi önkormányzati választást, ami azt jelenti, hogy az országosan ismertebb, ellenzéki támogatással induló Erdei Sándornak, vagyis Rokker Zsolttinak nem sikerült nyernie - értesült az Index.

A Fidesz jelöltje magabiztosan, 60 százalék körüli eredménnyel győzött, Erdei Sándor annak ellenére sem tudta megszorítani, hogy a teljes ellenzék beállt mögé.

A miskolci választáson öt jelölt indult:

  • Nagy Ákos - Fidesz-KDNP: 1147 szavazat (60,69 százalék)
  • Erdei Sándor "Rokker Zsoltti" (1976) - független: 698 szavazat (36,9 százalék)
  • Fülöp József Istvánné - Munkáspárt: 21 szavazat
  • Erdei Sándor (1983) - független: 13 szavazat
  • Molnár Zsolt - független: 11 szavazat

A részvétel egész nap alacsony volt. A 6897 választóból 1912-en szavaztak, ami 27,7 százalékos részvételnek felel meg.

Rokker Zsoltti
Rokker Zsoltti

Azért kellett időközi választást tartani az önkormányzati körzetben, mert a fideszes Hubay Györgyöt áprilisban országgyűlési képviselővé választották. A két poszt pedig összeférhetetlen. 

Hubay 2014-ben a 12. választókörzetben az önkormányzati választáson 38,7 százalékot szerzett, az MSZP-DK-Együtt-Lokálpatrióták közös jelöltje 25-öt, a Jobbiké 21,2 százalékot. Idén áprilisban az országgyűlési választáson Hubay a 2. számú egyéni választókörben ugyanígy 38 százalékig jutott, az MSZP-Párbeszédtől Varga László 29,9, a Jobbiktól Pakusza Zoltán 28,5-ig.

Látszott, hogy a Jobbik-MSZP választók jóval többen vannak, mint a Fidesz szavazói, az volt a kérdés, összeadódnak-e a szavazatok. Erre nagy esély kínálkozott, hiszen a Rokker Zsolttiként ismert humorista mögé az összes mérhető támogatottságú ellenzéki párt beállt. Így Erdei Sándor függetlenként, ám a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd támogatásával kampányolhatott. Mint látjuk, ez sem volt elég nemhogy a győzelemhez, a szoros eredményhez sem.

A választás országos szempontból nemcsak Rokker Zsoltti indulása miatt lett érdekes, hanem azért is, mert névrokonok próbálták megtéveszteni a választókat. Egyszer csak megjelent a kampányban Erdei Sándor Nyékládházáról, aki hét évvel fiatalabb, így a szavazólapon csak születési évük jelezte a különbséget a két független jelölt között. „Rokker Zsoltti” így a lapon Erdei Sándor (1976) lett. Ennek a névazonosságnak végül nem lett szerepe az eredményben, mint látható.

A miskolci időközi eredménye beleillik a fideszes győzelmi sorozatba, amelyet a választások óta tartott időköziken tapasztalhattunk: múlt héten a józsefvárosi polgármester-választáson, illetve a belvárosi képviselő-választáson is fölényesen nyert a Fidesz jelöltje.

80 százalékot kapott a Fidesz Veszprémben


Kovács Áron (Fidesz-KDNP) nyerte a veszprémi időközi önkormányzati választást a szavazatok több mint 80 százalékával - tájékoztatta vasárnap az MTI-t a település jegyzője. Mohos Gábor közölte, hogy Kovács Áron 655 szavazatot kapott (80,3 %), Zelenák Adriánra (LMP) pedig 160-an (19,6 %) voksoltak.
Veszprémben azért kellett időközi önkormányzati választást tartani, mert Ovádi Péter (Fidesz), aki 2010 óta töltötte be a posztot, lemondott, mivel országgyűlési képviselővé választották.
A választásra jogosultak 20,64 százaléka, 3971 választó élt szavazati jogával, 5 érvénytelen szavazat volt.