Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán Viktor Csányi Sándorral együtt látogatta meg Putyint a vb-döntő előtt

2018.07.15. 13:34 Módosítva: 2018-07-15 18:16:17

A futball-világbajnokság megrendezéséről, energetikai beruházásokról és a gazdasági együttműködésről tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő a Kremlben vasárnap – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Orbán Viktor gratulált Putyinnak a világbajnokság megrendezéséhez. Azt is mondta, hogy Magyarország tiszteli és nagyra tartja az orosz kultúrát, és szerinte a vb-rendezés méltó volt az orosz kultúrához.

Orbán és Putyin tárgyaltak a két ország gazdasági együttműködésének zászlóshajóját jelentő paksi atomerőmű projektről, ezzel kapcsolatban megállapították, hogy "minden a korábban kialakított mederben halad". Áttekintették a nemzetközi energetikai beruházások helyzetét és ezek Európára gyakorolt hatásait is, különös tekintettel a Török Áramlat gázvezetékre, amely Magyarországnak is kiemelten fontos – mondta Havasi Bertalan.

A Kreml által kiadott képeken látszik, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség és az OTP Bank vezérét, Csányi Sándort is elvitte Putyinhoz Orbán Viktor.

Az már a Kreml közléséből derült ki, hogy Orbán az uniós szankciókról is beszélt Putyinnal. Azt mondta, reméli, mielőbb rendeződik a helyzet az EU és az oroszok között, mivel a magyar gazdasági érdekeket sértik az orosz szankciók. "Ezek ártalmas intézkedések, sok lehetőséget elveszítünk. Szeretném biztosítani az elnök urat, hogy mi támogatjuk, hogy rendeződjön az Oroszország és a Nyugat között a viszony" – mondta.

Arról Havasi nem tájékoztatta az MTI-t, hogy szóba került-e Orbán néhány nappal ezelőtti kijelentése, amikor egy NATO-csúcs után keleti veszélynek nevezte Oroszországot.

Úgy tűnik, mindkét vezető szereti sporteseményekhez kötni a látogatásait: l egutóbb Putyin jött Budapestre tavaly augusztus 28-án,  hivatalosan azért , hogy részt vegyen a budapesti judo-vb nyitónapján. Az volt Putyin második útja 2017-ben Magyarországra, idén pedig Orbán szintén kétszer megy hozzá Oroszországba:  a megbeszélés végén megerősítették, hogy  szeptember 18-án tartják  a következő magyar-orosz csúcstalálkozót Moszkvában.