Árpád
-2 °C
4 °C

Börtön jár annak, aki a politikust nem hagyja otthon pihenni

2018.07.16. 14:38

Ismét módosítaná a Fidesz a büntető törvénykönyvet. Czunyiné Bertalan Judit fideszes képviselő a zaklatásra vonatkozó szabályokat egészítené ki egy új elemmel.

A javaslat szerint aki a zaklatást hivatalos személy sérelmére, hivatali tevékenységével össze nem egyeztethető helyen vagy időben követi el, az két, vagy súlyosabb esetben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Eddig a hivatalos személyek zaklatása nem szerepelt külön a Btk.-ban. Az indokolásban a képviselő azonban emlékeztet arra, hogy Magyarország alaptörvényének hetedik módosítása megerősítette a magánélet védelmét. Így már a hivatalos személyeket is megilleti az a jog, hogy

hivatalos tevékenységük ellátását követően, például otthonukban, szabadságuk alatt nyugodtan tudjanak pihenni, hivatalos eljárásuk miatt ne zaklassák őket.

Vagyis ha valaki például az otthonában rendszeresen háborgat egy hivatalos személyt, például politikust, képviselőt vagy állami vezetőt, hivatalos személy elleni zaklatásnak minősülhet, így 2 vagy súlyosabb esetben 3 év börtönbüntetést érhet.

A Btk.-módosítását célzó javaslat parlamenti elfogadása esetén a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?