Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bűncselekmény lesz a buszok, taxik buherálása

2018.07.16. 14:57

A veronai buszbaleset tanulságaival összefüggésben is módosítaná a Büntető törvénykövet a Fidesz.

Czunyiné Bertalan Judit fideszes képviselő javaslatának egyik fele bevezetné a hivatalos személyek elleni zaklatás fogalmát (erről itt írtunk), a másik fele pedig önálló bűncselekménnyé minősítené "a jogellenesen átalakított személyszállítást végző jármű vezetést".

  • A javaslat szerint, aki közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően átalakított, a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényben meghatározott közúti járművet (ilyen az autóbusz, iskolabusz vagy például a taxi) vagy különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművet vezet, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
  • A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt iskolabusszal vagy különleges igényű - így különösen mozgásában korlátozott, idős vagy beteg - személyek szállítására szolgáló közúti járművel követik el.
  • Aki pedig engedély nélkül ilyen átalakítást végez, vagy végeztet elzárással büntetendő.

A javaslat indokolása szerint a tizenhét halálos áldozatot követelő tragikus veronai buszbaleset rávilágított arra, hogy az engedély nélkül átalakított személyszállítást végző járművekkel a közúti közlekedésben való részvétel

olyan súlyos következményekkel járhat, hogy vizsgálni szükséges az ilyen cselekményekkel szemben a büntetőjog alkalmazhatóságát.

A jogalkotó ezzel a Btk.-tényállással azt szeretné jelezni, hogy a személyszállítást végző járművek átalakításának engedélyhez kötése "nem csupán egy adminisztratív teher", annak teljesítése "nyomós közérdek", elmulasztása pedig büntetőjogilag szankcionálható.

Az olaszországi Verona közelében 2017. január 20-án éjjel tizenheten haltak meg, amikor a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és tanárait szállító busz balesetet szenvedett. A buszon 56-an utaztak, 43 gyermek, 11 felnőtt és a 2 sofőr.

A nyomozás jelenleg is folyik halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával ismeretlen tettes ellen. Egyes információk szerint a buszon illegálisan beépítettek egy pót-üzemanyagtartályt, illetve 5 pluszülést is beszerelt a buszt üzemeltető vállalkozás.