Annyira megrongálták az óbudai örmény emlékművet, hogy el is kellett vinni

2018.07.17. 10:33

Kevesebb mint három hónapig állt Óbudán, a Lajos utca és a Serfőző utca találkozásánál az a kőkereszt, amit az örmény népirtás áldozatainak emlékére állítottak. Az április 24-én átadott emlékművet június végén rongálták meg ismeretlen tettesek.

Július 7-én a Köztérkép.hu oldal egyik kommentelője ezt írta: „Hát, ennyit bírt ki... A kőkeresztet június utolsó napjaiban ismeretlenek megrongálták – ahogyan korábban a Duna-parton lévőt is –, szerencsére mechanikai sérülés nem érte. Állapotának helyreállítása érdekében Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, egyeztetve a kerületi örmény nemzetiségi önkormányzattal, az emlékművet átmenetileg eltávolította, és majd egy új helyen állítja fel.” 

Az Index megkeresésére az önkormányzat megerősítette a kommentelő által írtakat. Az önkormányzat szerint a rongálás minden valószínűség szerint „nem az örmény közösség vagy a kereszt mögöttes jelentéstartalma ellen irányult". A helyreállítás költségeit az önkormányzat fizeti; mint írták: az örmény nemzetiségi önkormányzattal döntenek ezután arról, hogy hol és mikor állítják fel újra az emlékművet, ugyanakkor az már biztos, hogy az egy zárt, védett, de a nagyközönség által szabadon látogatható helyszínen lesz.

Az emlékművet Rafael Szargszjan készítette Örményországban. Örmény források szerint a muzulmán vallású törökök mintegy másfél millió örményt telepítettek ki és mészároltak le 1915 és 1917 között. A törökök „csupán” 200-300 ezerre teszik az áldozatok számát, akik az áttelepítés során haltak meg; történészek szerint 600-800 ezer áldozat lehetett.

Széles körben ezt tekintik a modern kor első szisztematikus népirtásának, ugyanakkor politikai okokból (a török kormánnyal való jó viszony megtartásának érdekében) 2018-ig csak 22 ország ismerte el hivatalosan genocídiumnak – Magyarország nincs köztük.   • Bérelnék
  • Bankszámla