Judit
2 °C
7 °C

Annyira megrongálták az óbudai örmény emlékművet, hogy el is kellett vinni

2018.07.17. 10:33

Kevesebb mint három hónapig állt Óbudán, a Lajos utca és a Serfőző utca találkozásánál az a kőkereszt, amit az örmény népirtás áldozatainak emlékére állítottak. Az április 24-én átadott emlékművet június végén rongálták meg ismeretlen tettesek.

Július 7-én a Köztérkép.hu oldal egyik kommentelője ezt írta: „Hát, ennyit bírt ki... A kőkeresztet június utolsó napjaiban ismeretlenek megrongálták – ahogyan korábban a Duna-parton lévőt is –, szerencsére mechanikai sérülés nem érte. Állapotának helyreállítása érdekében Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, egyeztetve a kerületi örmény nemzetiségi önkormányzattal, az emlékművet átmenetileg eltávolította, és majd egy új helyen állítja fel.” 

Az Index megkeresésére az önkormányzat megerősítette a kommentelő által írtakat. Az önkormányzat szerint a rongálás minden valószínűség szerint „nem az örmény közösség vagy a kereszt mögöttes jelentéstartalma ellen irányult". A helyreállítás költségeit az önkormányzat fizeti; mint írták: az örmény nemzetiségi önkormányzattal döntenek ezután arról, hogy hol és mikor állítják fel újra az emlékművet, ugyanakkor az már biztos, hogy az egy zárt, védett, de a nagyközönség által szabadon látogatható helyszínen lesz.

Az emlékművet Rafael Szargszjan készítette Örményországban. Örmény források szerint a muzulmán vallású törökök mintegy másfél millió örményt telepítettek ki és mészároltak le 1915 és 1917 között. A törökök „csupán” 200-300 ezerre teszik az áldozatok számát, akik az áttelepítés során haltak meg; történészek szerint 600-800 ezer áldozat lehetett.

Széles körben ezt tekintik a modern kor első szisztematikus népirtásának, ugyanakkor politikai okokból (a török kormánnyal való jó viszony megtartásának érdekében) 2018-ig csak 22 ország ismerte el hivatalosan genocídiumnak – Magyarország nincs köztük. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?