Judit
3 °C
7 °C

Az ellenzék jó része is megszavazta a képviselők fizetésemelését

2018.07.17. 13:40 Módosítva: 2018-07-17 14:01:51

Nem okozott különösebb meglepetést, hogy a kétharmados többséggel rendelkező Fidesz-KDNP minden gond nélkül elfogadta kedden a 2019-es költségvetést megalapozó törvényt. Ebben a javaslatban szerepelt azonban a képviselői fizetésemelés is, amely eléggé megosztotta az ellenzéket a szavazásnál.

Beszámoltunk arról, hogy így havonta nagyjából 200 ezer forinttal kereshetnek többet a parlamenti képviselők. Ugyanis az új szabályok szerint a bruttó havi átlagfizetés háromszorosát keresnék. Míg eddig 748 ezer forint volt a tiszteletdíjuk, a jövőben ez 948 ezer forintra nőne. A frakcióvezetők ennek a dupláját, a frakcióvezető helyettesei pedig kicsivel több mint a másfélszeresét keresnék az újonnan megállapított képviselői alapfizetésnek.

Ha egy képviselő bizottsági tag, akkor a nagyjából bruttó egymillió forintos alapbére 1,2-szeresét keresné, de ha a törvényalkotási bizottság tagja, esetleg más bizottságban is benne van, akkor még ennél is több pénzt vihetne haza. A képviselők havi keretét is alaposan megemelik. Aki listán került be, annak a fizetésével megegyező összegű keret áll majd a rendelkezésére, aki pedig egyéniben jutott be, annak ennek a duplája.

Mindez egy törvényalkotási bizottsági módosítóval került be a tervezetbe, és a képviselők kedden döntöttek róla. Az összegző módosító érintett pontjairól külön szavazott a parlament, így láthatjuk név szerint, hogy az egyes képviselők hogy döntöttek a saját javadalmazásukról.

Finoman szólva sem volt egységes álláspont.

 • A Fidesz-KDNP és a német nemzetiségi képviselő nem meglepő módon megszavazta a kormánypárti javaslatot a fizetésemelésről.
 • Igennel szavazott a Jobbik összes jelen lévő képviselője.
 • Igennel szavazott az MSZP-ből: Bangóné Borbély Ildikó, Harangozó Tamás, Hiszékeny Dezső, Molnár Zsolt, Varga László.
 • Jelen volt, de nem szavazott az MSZP-ből: Mesterházy Attila és Molnár Gyula, Szabó Sándor és Tóbiás József. Tóth Bertalan pártelnök nem volt jelen, Hiller István nem szavazott.
 • Nemmel szavazott az MSZP-ből: Gurmai Zita, Korózs Lajos és Kunhalmi Ágnes.
 • Nemmel szavaztak a DK-s képviselők.
 • Nemmel szavaztak az LMP-sek.
 • Nemmel szavaztak a Párbeszéd képviselői.
 • Kivéve Burány Sándor Párbeszéd-képviselőt, aki ugye MSZP-tag. Ő igennel szavazott.
 • Nemmel szavazott a két független, Dúró Dóra (ex-Jobbik) és Hadházy Ákos (ex-LMP).
 • A független Bősz Anett (Liberálisok, ex-Párbeszéd) viszont tartózkodott.

Mindez azt jelenti, hogy a parlament 163 igen, 23 nem szavazattal és 1 tartózkodással megszavazta a képviselői tiszteletdíjak emelkedését. Majd a parlament a teljes javaslatot is elfogadta a költségvetés megalapozásáról, itt már az ellenzék nemmel szavazott egységesen.

Kommentelje a cikket itt lent, a Facebook-posztunk alatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?