Árpád
-2 °C
4 °C

Drasztikus eszközzel szüntetné meg a Fidesz a hosszú választási sorokat

DBZOL20180717034
2018.07.17. 11:13
Szigorodnak a kampánytámogatás visszafizetésére vonatkozó szabályok; fegyelmit kap a jegyző, ha elnyúlik a szavazás; betiltják a vadplakátolást; bármilyen borítékban visszaküldheti a szavazatát a határon túli. A parlament kedden döntött kétharmaddal. az új választási szabályokról.

Több ponton módosította a parlament a választási szabályokat. Az Országgyűlés a kétharmados és egyszerű többséget igénylő rendelkezéseket 134 igen és 34 nem szavazattal fogadta el.

 • Ahogy várható volt, a Fidesz, a KDNP, illetve a német nemzetiségi képviselő támogatta a javaslatot. 
 • Az ellenzékből az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd nemmel voksolt.
 • A Jobbik képviselői nem szavaztak.

A Gulyás Gergely, Bajkai István, Zsigmond Barna Pál, Kocsis Máté és Németh Szilárd fideszes képviselők által benyújtott javaslat számos olyan elemet tartalmaz, amely megoldja vagy kezeli az elmúlt években felmerült problémákat.

A változtatás várható volt, miután a parlament alakuló ülésén a Nemzeti Választási Bizottság és a Nemzeti Választási Iroda vezetője után maga Áder János köztársasági elnök is ezt sürgette. Emellett a választási kérdésekben végső szót kimondó Kúria is a jogszabályok változtatását javasolta.

Pálffy Ilona nem vette fel az egymilliós jutalmat

A felkészületlen újságírók továbbképzésére fordította volna egymillió forintos prémiumát, de aztán inkább nem vette azt fel a Nemzeti Választási Iroda vezetője. Pálffy Ilona a Zoom.hu-nak adott interjúban azt mondta, a rengeteg rosszindulatú támadás érte, nem akart újabbakra okot adni, ezért nem vette fel a jutalmát. Elárulta, tervezte a lemondását, de végül a maradás mellett döntött. 

Azt mondta, összesen 7,5 milliárd forintba került a választás lebonyolítása, 1,4 milliárddal költöttek kevesebbet a tervezettnél.

A legfontosabb változások

A most elfogadott csomagban a legfontosabb változások a következők:

 • Szigorúbb szabályok lépnek hatályba a kampánytámogatás visszafizetésére. A módosítás szerint a párt vezető tisztségviselői és listán állított, valamint egyéni választókerületi jelöltjei egyetemlegesen állnak helyt a kampánytámogatás visszafizetéséért, ha a lista nem éri el az 1 százalékot (ez a kamupártok mellett az Együttet is érintette áprilisban). Mindez gyakorlatilag ellehetetleníti a kamupártokat, ugyanis elég nehezen tudnak majd jelölteket magukhoz csábítani, hiszen mindenki a saját vagyonával felel majd a visszafizetendő összegért.
 • A módosítás emellett kimondja, hogy nem jogosult támogatásra az a jelölt vagy párt, amely korábban nem teljesítette a visszafizetési kötelezettségét, és az a párt sem, amelynek olyan tisztségviselője van, aki korábban nem teljesített.
 • Betiltják a vadplakátolást. A pártok vagy óriásplakátokon vagy az önkormányzatok által kihelyezett felületeken hirdethetnek, a többi plakát törvényellenes lesz. Ez elég nehéz helyzetbe hozza majd az ellenzéki jelölteket, akik közül a legtöbben most is vadplakátokon hirdettek, mert óriásplakát-felületet vagy nem is kaptak, vagy nem tudták azokat megfizetni.
 • Szintén nehéz helyzetbe hozza az ellenzéket, hogy nem gyűjthető aláírás a tulajdonos engedélye nélkül "a közforgalom számára nyitva álló magánterületen". Itt például az áruházi parkolókról van szó, és egyértelműen azt a vitát rendezi, hogy a Momentum gyűjthet-e ajánlásokat a Tesco előtt. Bár a Kúria korábban úgy döntött, gyűjthet, a jövőben ez tiltott lesz.
 • A most elfogadott törvény rendezi a Fidesz és a Kúria emlékezetes vitáját. A Fidesz most beleírja a törvénybe, hogy a határon túliak által küldött levélszavazatot a választó vagy a kiküldött „külső borítékba", vagy „bármely más, a Nemzeti Választási Iroda, vagy bármely külképviselet címére megcímzett borítékba" zárhatja. Vagyis bármilyen borítékban érkező szavazat érvényes lesz.
 • Szintén módosul az ajánlásoknál az a szabály, hogy a választási irodák rugalmasabban fogadhatják el a választók adatait. Például nem kell érvényteleníteni azt az ajánlást, ha egy választó lefelejti a „dr." előtagot a neve előtt.
 • A választás napján ezentúl csak 12 óráig lehet kérni mozgó urnát (az eddigi szabályozás szerint 15 óráig lehetett).
 • Megszűnik az a gyakorlat, hogy a bizottság tagjainak negyven nappal a választás előtt esküt kell tenniük, elég lesz három nappal előtte. Vagyis a vártnál nagyobb átjelentkezés esetén több szavazatszámláló állhat munkába.
 • Nem lesz kötelező egy légtérben tartózkodni az összes szavazatszámlálónak. Vagyis ha túl sokan állnak sorba, ki lehet nyitni egy másik termet is a szavazáshoz.
 • Az átjelentkezések miatt a szavazatszámláló bizottságok nagyobb létszámmal működhetnek.
 • És „az átjelentkezésre irányuló kérelemnek a választás kitűzését követően, legkésőbb a szavazást megelőző negyedik napon kell megérkeznie a helyi választási irodához". Vagyis már a választás előtti szerdán látni fogják a választási irodák, hol mekkora tumultus várható, így az eddigi egy nap helyett több idejük lesz felkészülni.

Fegyelmit kap a jegyző, ha elnyúlik a szavazás

A törvényalkotási bizottság egy további módosítást is benyújtott a javaslathoz, amellyel elejét vennék a választás napján látott több órás soroknak. Az utolsó pillanatban előkerült ugyanis egy olyan javaslat, amely szerint a település jegyzője - aki egyben a helyi választási iroda vezetője - fegyelmi büntetést kaphat, ha a szavazás befejezésének hivatalos időpontja után harminc perccel még mindig nem tudták lezárni a voksolást. 

Vagyis ha a parlamenti választáson (amely hivatalosan 19 órakor ér véget) fél nyolc után is állnak a sorok, az NVI vezetője erről tájékoztatja az illetékes kormányhivatalt, amely "haladéktalanul fegyelmi eljárást kezdeményez a polgármesternél a jegyző ellen". A fegyelmi eljárás következménye pedig akár a jegyző menesztése lehet.

Ez egy úgynevezett túlterjeszkedő módosító javaslat volt, mivel az önkormányzati törvényt is módosítani kellett hozzá. A parlament ezt szabályszerűnek találta, és elfogadta. Izgulhatnak tehát a sorban állással különösen érintetett budapesti kerületek (például a VI., a XI., a XIV. kerület) jegyzői, hogy legközelebb 19:30-ig véget érjen a szavazás az átjelentkezők szavazókörében is.

A törvény - a szavazókörök és választókerületek nyilvántartásának adattartalmára vonatkozó melléklet kivételével - szeptember 1-jén lép hatályba.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

(Borítókép:  A Fidesz-frakció szavaz. Elöl Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. július 17-én.  Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?