Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szőcs Géza: Orbán sokkal többel tartozik Sorosnak, mint egy szelet szalonnás kenyér

2018.07.17. 13:01 Módosítva: 2018-07-17 13:32:45

„Az urizálás nemcsak nem elegáns, hanem politikailag is káros. De ne Semjén, ne Rogán, ne Lázár vigye el a balhét mások helyett, ezek valójában nem többek, mint csínyek, ne tréfáljunk" – mondta Szőcs Géza a 24.hu-nak adott interjújában. Orbán Viktor jelenlegi kulturális tanácsadója ezt arról a tavaly publikált verséről mondta, amelyben tavaly viccelődött a kormányülés résztvevőin és botrányain. 

Szőcs szerint kapcsolatuk Orbánnal bizalmas, nehéz időkben formálódott, sokat vendégeskedett nála Erdélyben, de nem árt neki, ha olyankor különvéleménye van. 

Ezzel együtt Orbánt soha, senkinél sem a lekötelezettség vezeti. Úgy is fogalmazhatunk, megvásárolhatatlan. Például, mondjuk, Soros Györgynek lényegesen többel tartozik, mint egy szelet szalonnás kenyér vagy egy stampedli pálinka.

Arra a kérdésre, hogy veszélyes-e az országra nézve, hogy „mindenről a maga igazában megingathatatlan" Orbán dönt, Szőcs így felel: „A centralizált rendszerek Achilles-sarka inkább az, hogy mi történik, miután bármely okból távozik a rendszergazda. Erről szól egyébként Márai legzseniálisabb regénye, a Rómában történt valami. Egy első számú vezetőnek, ha elég bölcs, ezt kell megterveznie. Hogy az értékei, a kormányzási elvei hogyan épülhetnek bele az utódai szemléletébe és munkájába, hogy az életműve ne sérüljön és ne váljon hiábavalóvá." 

Szőcs az utóbbi időben a Fidesz holdudvaron belüli kultúrvitában is állást foglalt. Nem tartja sem igazságosnak, sem méltányosnak a Petőfi Irodalmi Múzeumot vezető Prőhle Gergelyt ért támadásokat. Erről a belső feszültségről itt írtunk bővebben. Szőcs szerint (is) vannak sértett nemzeti-konzervatív körök.

Méltánytalannak tartják, hogy noha ők végtelenül lojálisak Orbán Viktor rendszeréhez és osztják a kultúraeszményét, a támogatások egy része nem hozzájuk, hanem a kormánnyal ellenséges szerzőkhöz kerül

– mondta Szőcs, aki szerint az exállamtitkár Prőhle „remekül végzi a munkáját". 

Véleményed van, elmondhatod alább, a Facebook-csatornánkon: