Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Továbbra is vizsgálódik a kormány a CEU képzései miatt

2018.07.17. 18:50

Továbbra is vizsgálódik a kormány azzal kapcsolatban, hogy a CEU a törvényben rögzített feltételek szerint bocsát ki amerikai diplomát Magyarországon, derül ki a 444 cikkéből.

Bősz Anett (Liberálisok) kérdezte meg a külügyminisztériumot arról, miért nem írta még alá a kormány a megállapodást a CEU-val, amire azt a választ kapta, hogy továbbra is vizsgálódnak, megfelel-e már a CEU a törvényben rögzített feltételeknek.

Mint tudvalevő, a kormány 2017. március 28-án beadott egy módosító javaslatot a felsőoktatási törvényhez. Ez ugyan kiszűrné az áldiplomákat adó külföldi egyetemeket, de ellehetetlenítené a Soros György által alapított CEU magyarországi működését. A javaslat két új feltételt ír elő a CEU itteni működéséhez: legyen az USA-ban is kampusza, és szülessen államközi megegyezés az itteni tevékenységéről. 

A kormány tagjai egyébként áprilisban jártak az egyetem amerikai kampuszán vizsgálódni New York államban, hogy tényleg úgy működnek a képzések, ahogy ez elő van írva, de ezek szerint a vizsgálat még továbbra is tart. A CEU egyébként szeretne maradni Budapesten, és az új amerikai nagykövet, David B. Cornstein szerint az egyetem sorsán múlik az is, milyenek lesznek az amerikai-magyar kapcsolatok a jövőben.