Egzotikus utazásokkal izzasztotta a Kúria elnökét a Magyar Idők

2018.07.18. 09:53

A választások után Orbán Viktor teli talppal szállt bele a Kúriába, amely a fideszesek szerint elvett egy mandátumot a Fidesztől, és "nem nőtt fel intellektuálisan" a feladatához. Majd jött a bírósági rendszer átalakítása, az alaptörvényt úgy módosítják, hogy külön közigazgatási bíróságokat hoznak létre, a Kúria befolyását így nullára csökkentve ezen a területen.

Ilyen előzmények után különösen érdekes Darák Péter Kúria-elnök interjúja, amelyet a kormányközeli Magyar Idők készített vele. Az interjúban a elsőként a Fidesz sérelmeire koncentráltak, ám ezután Darák olyan izzasztó kérdéseket kapott, mintha ellenzéki vezetőként dolgozna.

Darák Orbán Viktor és a fideszesek támadásaira azt mondta:

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Egzotikus utazásokkal izzasztotta a Kúria elnökét a Magyar Idők

Sokan úgy érzik, hogy az emberek mellett már kevésbé áll ki - vetette fel Darák Péternek a kormányközeli lap.

89 · Jul 18, 2018 09:53am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

természetes, hogy egy közpénzből fenntartott állami intézmény munkájáról az állampolgárok, így a miniszterelnök is véleményt nyilvánít, ezeket a munkánk során hasznosítjuk is.

Illetve felhívta arra a figyelmet, hogy a Kúria vezetői nem szólhatnak bele a bírósági tanácsok döntéseibe,"bűncselekményt követne el az a bírósági vezető, aki konkrét ügyekbe beavatkozna."

Ezek után Daráknak arról kellett magyarázkodnia, hogy az embereket képviseli a Kúria elnökeként. Ilyen kérdésekre, felvetésekre kellett felelnie:

  • Az ügyelosztási renddel kapcsolatban elnök úr azt mondta, hogy automatikusan történik, mégis többnyire olyan balliberális irányultságú bírókhoz kerülnek kényes ügyek, mint Kárpáti Magdolna vagy Mészár Róza. Ezt nem tartja aggályosnak?
  • Míg a bírói függetlenség kérdésében több alkalommal szót emelt, sokan úgy érzik, hogy az emberek mellett már kevésbé áll ki.
  • Említhetném a devizahitelesek ügyeit, amelyekben a bíróságok többször egymásnak ellentmondó ítéleteket hoztak, illetve Ma­rian Cozma meggyilkolását, ahol sokan túl enyhének találták az ítéletet. Mindkét történetben ön a bírókat védte a kritikus hangokkal szemben. Mit kíván tenni annak érdekében, hogy az emberek úgy érezzék, a Kúria elnöke őket is képviseli és védi?
  • Hadd ismételjem meg a kérdést: kíván-e tenni valamit annak érdekében, hogy az emberek úgy érezzék, kiáll mellettük, őket is képviseli?

Darák visszakérdezéssel válaszolt a felvetésre: "Az emberek mely csoportjára gondol? Az évi több százezer felperesre vagy alperesre? A vádlottakra vagy a bűncselekményeket elszenvedő sértettekre? Láthatja, a kérdésre nincs egyszerű válasz, a probléma ennél sokkal bonyolultabb."

És az igazi izzasztás csak ezután következett. Ugyanis a lap az "egzotikus útjairól" kérdezte az elnököt.

A beszámolói szerint az elnök úr sokat utazik, akár olyan egzotikus helyekre is, mint Kína, Korea, Vietnam. Meg tudná mondani, konkrétan mi haszna ezekből az utakból a jogkereső magyaroknak, milyen előremutató dolgok születtek az utazásokon?

Darák Péter azt válaszolta a jogkereső magyaroknak, hogy "a nemzetközi kapcsolatok ápolása ugyanúgy a feladatom, mint az, hogy a bíróság adminisztráció­ját irányítsam vagy évente beszámoljak a parlamentnek." Ám a lap tovább feszegette ezeket az utazásokat, így megtudtuk, hogy " a szóban forgó diplomáciai látogatások célja elsősorban az, hogy kölcsönösen megosszuk egymással az igazságszolgáltatási szervezet működtetésével kapcsolatos tapasztalatainkat."

A közigazgatási átalakításról pedig azt mondta: a Kúria a rendelkezésére álló eszközökkel elő kívánja mozdítani az alkotmányos változást. Közigazgatási bíróként pedig természetesen érdeklődéssel figyeli az átalakítás részletkérdéseinek kimunkálását.