Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egzotikus utazásokkal izzasztotta a Kúria elnökét a Magyar Idők

2018.07.18. 09:53

A választások után Orbán Viktor teli talppal szállt bele a Kúriába, amely a fideszesek szerint elvett egy mandátumot a Fidesztől, és "nem nőtt fel intellektuálisan" a feladatához. Majd jött a bírósági rendszer átalakítása, az alaptörvényt úgy módosítják, hogy külön közigazgatási bíróságokat hoznak létre, a Kúria befolyását így nullára csökkentve ezen a területen.

Ilyen előzmények után különösen érdekes Darák Péter Kúria-elnök interjúja, amelyet a kormányközeli Magyar Idők készített vele. Az interjúban a elsőként a Fidesz sérelmeire koncentráltak, ám ezután Darák olyan izzasztó kérdéseket kapott, mintha ellenzéki vezetőként dolgozna.

Darák Orbán Viktor és a fideszesek támadásaira azt mondta:

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Egzotikus utazásokkal izzasztotta a Kúria elnökét a Magyar Idők

Sokan úgy érzik, hogy az emberek mellett már kevésbé áll ki - vetette fel Darák Péternek a kormányközeli lap.

89 · Jul 18, 2018 09:53am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

természetes, hogy egy közpénzből fenntartott állami intézmény munkájáról az állampolgárok, így a miniszterelnök is véleményt nyilvánít, ezeket a munkánk során hasznosítjuk is.

Illetve felhívta arra a figyelmet, hogy a Kúria vezetői nem szólhatnak bele a bírósági tanácsok döntéseibe,"bűncselekményt követne el az a bírósági vezető, aki konkrét ügyekbe beavatkozna."

Ezek után Daráknak arról kellett magyarázkodnia, hogy az embereket képviseli a Kúria elnökeként. Ilyen kérdésekre, felvetésekre kellett felelnie:

  • Az ügyelosztási renddel kapcsolatban elnök úr azt mondta, hogy automatikusan történik, mégis többnyire olyan balliberális irányultságú bírókhoz kerülnek kényes ügyek, mint Kárpáti Magdolna vagy Mészár Róza. Ezt nem tartja aggályosnak?
  • Míg a bírói függetlenség kérdésében több alkalommal szót emelt, sokan úgy érzik, hogy az emberek mellett már kevésbé áll ki.
  • Említhetném a devizahitelesek ügyeit, amelyekben a bíróságok többször egymásnak ellentmondó ítéleteket hoztak, illetve Ma­rian Cozma meggyilkolását, ahol sokan túl enyhének találták az ítéletet. Mindkét történetben ön a bírókat védte a kritikus hangokkal szemben. Mit kíván tenni annak érdekében, hogy az emberek úgy érezzék, a Kúria elnöke őket is képviseli és védi?
  • Hadd ismételjem meg a kérdést: kíván-e tenni valamit annak érdekében, hogy az emberek úgy érezzék, kiáll mellettük, őket is képviseli?

Darák visszakérdezéssel válaszolt a felvetésre: "Az emberek mely csoportjára gondol? Az évi több százezer felperesre vagy alperesre? A vádlottakra vagy a bűncselekményeket elszenvedő sértettekre? Láthatja, a kérdésre nincs egyszerű válasz, a probléma ennél sokkal bonyolultabb."

És az igazi izzasztás csak ezután következett. Ugyanis a lap az "egzotikus útjairól" kérdezte az elnököt.

A beszámolói szerint az elnök úr sokat utazik, akár olyan egzotikus helyekre is, mint Kína, Korea, Vietnam. Meg tudná mondani, konkrétan mi haszna ezekből az utakból a jogkereső magyaroknak, milyen előremutató dolgok születtek az utazásokon?

Darák Péter azt válaszolta a jogkereső magyaroknak, hogy "a nemzetközi kapcsolatok ápolása ugyanúgy a feladatom, mint az, hogy a bíróság adminisztráció­ját irányítsam vagy évente beszámoljak a parlamentnek." Ám a lap tovább feszegette ezeket az utazásokat, így megtudtuk, hogy " a szóban forgó diplomáciai látogatások célja elsősorban az, hogy kölcsönösen megosszuk egymással az igazságszolgáltatási szervezet működtetésével kapcsolatos tapasztalatainkat."

A közigazgatási átalakításról pedig azt mondta: a Kúria a rendelkezésére álló eszközökkel elő kívánja mozdítani az alkotmányos változást. Közigazgatási bíróként pedig természetesen érdeklődéssel figyeli az átalakítás részletkérdéseinek kimunkálását.