Megvesztegethetetlen korrmánytisztviselő buktatta le a csalót

2018.07.18. 08:28 Módosítva: 2018.07.18. 15:28

Bíróság elé áll egy budapesti férfi, aki meg akart vesztegetni egy kormánytisztviselőt, de az nem hagyta magát, feljelentést tett, írja a sajtóközleményében a Csongrád megyei főügyészség.

A vádirat szerint a férfi márciusban Szegeden, egy bevásárlóközpontban keveredett alkalmi ismeretségbe a Csongrád Megyei Kormányhivatal egy kormánytisztviselőjével. A beszélgetés során a férfi előadta, hogy honosítási okiratok birtokában olyan külföldön élő, de magyar állampolgársággal rendelkező honosított személyeket akar magyar útlevélhez juttatni, akik arra nem jogosultak, a magyar nyelvet nem értik és nem beszélik, őket előadása szerint „néma” személyként kellene kezelni az útlevél személyes igénylése során.

A férfi azért, hogy a hivatalos személynek minősülő kormányhivatali ügyintéző úgy állítson ki magyar útlevelet, hogy az igénylők a törvényi feltételeknek nem felelnek meg, neki ezer eurót ajánlott, majd az útlevélkérelem befogadása esetére további kétezer eurót ígért. A kormánytisztviselő az ajánlatot nem fogadta el, inkább a hatóságokhoz fordult.

A férfi ellen hivatali vesztegetés miatt emelt vádat az ügyészség, ügyét gyorsított eljárásban kezelik.

Frissítés: egy év letöltendő börtönbüntetést kapott.