Szilárda
-4 °C
3 °C

Embercsempészés miatt letartóztattak egy bolgár férfit

2018.07.19. 18:38

Elrendelte a Kecskeméti Járásbíróság egy bolgár férfi letartóztatását, aki a gyanú szerint kapcsolatban áll 71 bevándorló halálával végződő, az úgynevezett parndorfi ügyben érintett bűnszervezet vezetőivel. A vád szerint sofőröket toborzott Bulgáriában, illetve "előfutóként" kísért menekülteket szállító járműveket, írja az MTI.

A gyanúsított legalább hat embert szervezett be, három alkalommal pedig a menekültek beszállításakor a rendőri jelenlétet figyelte, de a 71 migráns halálával végződő szállításban nem vett részt. A férfit nemzetközi és európai elfogatóparancs alapján sikerült elfogni és július 17-én adták át a bolgárok a magyar hatóságoknak.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a parndorfi ügytől elkülönített nyomozást folytat bolgár férfi ellen, a csempészett személyek sanyargatásával és üzletszerűen elkövetett embercsempészéssel vádolja.

Az ügyészség szerint a férfi letartóztatása azért indokolt, mert fennáll a szökés veszélye, illetve arra is van esély, hogy tovább folytatná az embercsempészést. A bíróság döntése nem jogerős, az ellen a bolgár férfi és védője fellebbezett.