Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ha Kossuth térre nem tud, Esztergomba mehet a Kúria

2018.07.19. 08:46

Esztergomba költözhet a Kúria, ha nem születik egyezség a volt Néprajzi Múzeum Kossuth téri épületének teljes kiürítéséről – írta a Magyar Idők kormányzati források alapján. Ehhez az Alkotmány utca 2. alatti szárnyban még bent lévő Politikatörténeti Intézetnek (PTI) kellene kiköltöznie az eredetileg 1896-ban a Magyar Királyi Kúria számára emelt épületből.

Az ingatlan használati joga ügyében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő és PTI állt perben, a jogerős ítélet azonban a felülvizsgálati szakaszban van – épp a Kúria előtt, amely lényegében saját jövendőbeli épületéről hozhat döntést. A jelenleg 4000 négyzetmétert használó PTI ügyét decemberig kellene rendezni, máskülönben a legfelsőbb bírósági fórum akár Esztergomba is költözhet.

A jogerős ítélet alapján a PTI 1989 óta élvezett használati jogát a bíróság megerősítette – ezzel szemben kért az MNV felülvizsgálati kérelmet, mondta a PTI vezetője, Földes György. 

Esztergom hivatalosan 2012-ig az a rendszerváltáskor létrehozott Alkotmánybíróság székhelye is volt – igaz, a testület az infrastrukturális feltételek hiánya miatt mindig is Budapesten működött. Most viszont hivatalosan is oda költözhet, ahogyan a Közigazgatási Felsőbíróság is, ami újabb érv lehet arra, hogy a Kúria a Kossuth tér helyett végül Esztergomban kössön ki.