Nyolc új viharjelző állomás lesz a Balatonnál

2018.07.19. 16:42

Nyolc új viharjelző állomást létesít a katasztrófavédelem a balatoni régióban, jelentette be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Várhatóan Balatonszepezdre, Balatonedericsre, Fenékpusztára, Balatonszárszóra és Tihanyba új parti viharjelző állomás kerül, Siófokon, Szigligeten és Keszthelyen pedig vízközepi állomás létesül.

A Balatonon kívül a Fertő tó, a Velencei-tó és a Tisza-tó partjainál üzemel viharjelző rendszer, összesen 43 állomással. Ezek egy része már LED-es technológiával működik, ami jobb láthatóságot és gazdaságosabb üzemeltetést biztosít, írja az MTI.

  • Elsőfokú viharjelzés legalább óránkénti 40 kilométeres erősségű szél esetén lép életbe, ilyenkor percenként 45 sárga fényű villanás jelzi a vízben és a vízparton tartózkodóknak a veszélyt. Ekkor úszni, csónakázni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad.
  • Óránkénti 60 kilométeres vagy annál erősebb szél esetén másodfokú a viharjelzés, a viharjelzőlámpák ekkor percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos úszni, fürdőzni, csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni.