Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán Izraelben: Zéró tolerancia van az antiszemitizmus ellen

2018.07.19. 18:01

A jövőben is tovább erősítjük Magyarország és Izrael barátságát - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Jeruzsálemben, írta az MTI.

A kormányfő hivatalos izraeli programja részeként fát ültetett a Nemzetek Ligetében, és köszöntőjében kiemelte: e barátság alapja a magyarországi zsidó közösség, amely a legnagyobb Közép-Európában, a nagyszámú magyar diaszpóra Izraelben, Herzl Tivadar öröksége, a hasonló értékek, valamint a béke és biztonság megőrzésének közös vágya.

A miniszterelnök közölte: minden politikai vezető kötelessége tanulni a múlt hibáiból.

Sosem felejtjük el, hogy annak idején a magyar kormány nem tudta megvédeni a zsidó polgárait, de ma garantáljuk minden zsidó polgár biztonságát Magyarországon, és zéró tolerancia van az antiszemitizmus ellen.

Hozzátette: segítik a zsidó vallásos és kulturális élet újraépítését, zsinagógákat újítanak fel, iskolákat támogatnak, kulturális eseményeket rendeznek.

Orbán Viktor azt mondta: nagy jelentősége van a mostani faültetésnek, amely a magyar-izraeli barátságot jelképezi.

Izrael-V4 csúcstalálkozó lehet még az idén

Benjámin Netanjanu köszönetet mondott Orbán Viktornak Izrael védelmezéséért. Mint fogalmazott: nagyra becsüli, hogy Budapest újra és újra kiállt Izrael mellett nemzetközi fórumokon. 

Méltatta azt is, hogy Magyarország vendéglátója volt a visegrádi országok (V4) és Izrael tavaly júliusi csúcstalálkozójának. Fontosnak nevezte Izrael és a visegrádi országok kapcsolatát, amelyet Izrael a jövőben erősíteni akar. Nem zárta ki, hogy már az idén sor kerül Jeruzsálemben Izrael és a V4-ek újabb csúcstalálkozójára.

A magyar miniszterelnök később Reuven Rivlin államfővel is tárgyalt. A találkozást követően Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyar kormány ahogyan eddig, úgy a jövőben is teljesíti minden kötelességét a magyarországi zsidó közösség tagjaival szemben. Kiemelte: Magyarországon él a legnagyobb zsidó közösség Közép-Európában, és ez a kormánynak különleges felelősséget ad. 

A tárcavezető Orbán Viktor miniszterelnök izraeli látogatása alkalmával tárgyalt Cahi Hanegbi regionális együttműködési ügyekért felelős miniszterrel, valamint Juvál Rotem külügyminisztériumi főigazgatóval.

A megbeszéléseiről beszámolva a külügyminiszter kiemelte: a magyar gazdaság jövőbeni sikere szempontjából meghatározó, hogy "mennyire tudunk részt venni az újkori, innovatív autóipar kialakulásához vezető fejlesztésekben".

Márpedig Izrael az egyik első számú helyszíne a világon azoknak a fejlesztéseknek, kutatásoknak, amelyek meghatározzák az innovatív autóipar jövőjét, amely már az önvezető autókra, az elektromobilitásra és a mesterséges intelligencia mindennapi használatára alapul - magyarázta. Közölte: ezért meghatározó jelentőségű, hogy már 200 izraeli vállalat működik Magyarországon, és ezek ötezer magyar embert foglalkoztatnak.