Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szél visszavonul gondolkodni az LMP büntetése miatt

2018.07.19. 07:47

Három évre minden párttisztségétől eltiltotta az LMP etikai bizottsága a párt elnökét – írta a 24.hu. Szél Bernadett azonban ettől még társelnök maradhat, de nem lehet kongresszusi küldött.

Szél fontos döntésre készül

A társelnök nem válaszolt a sajtó megkeresésére, későbbre ígérve választ. Végül párttársa, Ungár Péter lapja, az Azonnali.hu részletet közölt Szél eljuttatott közleményből, amely szerint visszavonul gondolkozni: „A jövővel kapcsolatban fontos és felelős döntéseket kell meghoznom.”

Ugyanezt a büntetést kapta Ungár Péter. Az országgyűlési képviselő Széllel együtt azért kapta a büntetést, mert az április 8-i választás előtt – a grémium szerint a kongresszus és a politikai tanács döntésével szembemenve – tárgyaltak a választókerületi visszalépésekről, azaz szervezték a koordinációt. A milliárdos Ungár a Ron Werber kampánytanácsadói szerződése körüli ellentmondások miatt is büntetést kapott. Schmuck Erzsébet parlamenti képviselő is kapott eltiltást, de csak kétéveset.

Büntették azokat a jelölteket is, akik visszaléptek a választáson az ellenzéki koordináció jegyében. Kassai Dánielt ki is zárták, amiért visszalépett a szocialista Kunhalmi Ágnes javára. (Miközben az LMP-s Csárdi Antal épp a visszalépéseknek köszönhetően győzött Budapesten.)

SRB mégis maradhat, így felmerült, hogy kilép

Sallai Róbert Benedek, aki korábban lemondott a képviselőségről a korábbinál enyhébb büntetést kapott, kizárás helyett kétéves eltiltást. A politikus az FB-oldalán kommentálta az őt érintő döntést:

„Némileg így fellélegezhetek, hogy az első fokon általam gyalázatosnak ítélt politikai döntés helyett egy korrektebb etikai eljárást folytattak le alaposabb mérlegeléssel, ennek ellenére nem tagadom:

tagságom helyreállítása után az első gondolatom az volt, hogy megköszönve a döntést kilépek a pártból, immár önként.

A pártnál nem ez az első ellentmondásos döntés, elvégre a szocialistáktól az LMP-be átülő és a választások után a párt színeiben bejutó Demeter Mártát nem vették fel az LMP-be.

Nincs már a pártban az alapító Schiffer András és az őt követő társelnök, Hadházy Ákos sem, aki azelőtt köszönt el a párttól, hogy az etikai bizottság – Szélhez hasonlóan – döntsön ügyében a koordinált visszalépésekben játszott szerepe kapcsán.