Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A világ legigazságosabb rendszerében biztosan fideszes lesz a polgármester

2018.07.19. 05:27

Vasárnap időközi polgármester-választást tartanak Szerencsen. Demokratikus voksolás előtt viszonylag ritkán mondható el, ami ebben az esetben egészen biztos: már megvan a győztes. A befutó – ha csak egy ember is elmegy szavazni  a fideszes Nyíri Tibor lesz, nem indul ellene senki, derült ki a Magyar Narancs riportjából. 

Szerencsen azért választanak új polgármestert, mert az eddigi városvezető, Koncz Ferenc beült Mengyi „Voldemort” Roland helyére a parlamentbe.

A városban egyébként lényegében nincs ellenzék. Még azzal együtt is, hogy az április 8-i választáson „csak” az emberek 60 százaléka szavazott a kormánypártra. Szóval a választók több mint egyharmada azért ellenzéki. Ennek ellenére a 2014-es önkormányzati választásokon a nyolc önkormányzati képviselő helyből mind a nyolcra kormánypártiak kerültek be. 

Ez a világ legigazságosabb rendszere. A szerencsiek döntöttek így, el kell fogadni

– mondta erről Koncz Ferenc, leköszönő fideszes polgármester. 

Négy éve azért tudott minden önkormányzati helyet elfoglalni a Fidesz, mert a 10 ezer fő alatti településeken nincsenek egyéni körzetek, sem kompenzációs lista, csak ábécésorrendben felsorolják a jelölteket, és az a nyolc jut be, akik a legtöbb szavazatot kapják. 2014-ben stabil előnnyel vitték a nyolc testületi helyet a kormánypártiak, de ehhez az is kellett, hogy a nyolc helyre az ellenzék 16 embert indítson. 

Nyíri Tibor az ondi falunapon, 2018. június 17-én
Nyíri Tibor az ondi falunapon, 2018. június 17-én
Fotó: Szerencs.hu

De hogyhogy most nem indul senki Nyíri Tibor ellen? A Jobbiknak az ÁSZ-bírság miatt nincs pénze kampányolni. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Jobbik jelöltje, Horváth Ádám eddig kétszer szállt ringbe a polgármesterségért, és mindkétszer nagyon kikapott, bőven a párt országos átlaga alatt teljesítve. 

Volt a városban erősebb ellenzék is, a baloldaliakból és kiábrándult kormánypártiakból összekovácsolódott Lokálpatrióta Egyesület. Ennek a vezetője, Heves János vállalkozó 2002 és 2010 között volt képviselő, róla még a fideszesek is igazi ellenzékiként beszéltek. Heves 2010 után is szervezett kulturális programokat, a beszélgetéseken mindig voltak 60-80-an, de ma már nincs semmi, nem aktív az egyesület. 

Belefáradtam én ebbe, sajnos Szerencsen az emberek fásultak, ezen már nem is lehet változtatni. Jönnek vissza a '70-es évek: egy kocsi, egy víkendház, és szépen leszavazunk az egyetlen jelöltre a Hazafias Népfrontból. Ha 2014-ben csak ketten bejutottak volna tőlünk, akkor nem halt volna el a dolog, de itt már nincs kompenzációs lista. Túl sokan hagyták el a várost

– mondta Heves a Magyar Narancsnak, utalva arra, hogy a Szerencsi Cukorgyár bezárása óta mentek el sokan, ezért is apadt tízezer fő alá az egyik legnagyobb borsodi város népessége.