Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Emmi szerint pánikkeltőek a kórházi adatokra vonatkozó adatok

2018.07.19. 09:55

Bár egy hete a Társaság a Szabadságjogokért még optimista közleményt adott ki a kórházi fertőzések visszaszorítására vonatkozó kormányzati szándék miatt, azok számának és elterjedtségének megismerésével kapcsolatban mostanra kiderült, hiába nyerte meg a pert az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ellen, a tárca nem akarja kiadni a kért adatokat.

Magyarországon komoly egészségügyi kockázatnak van kitéve, aki kórházba megy, a kórházi fertőzésekből adódó megbetegedések számáról és gyakoriságáról azonban titkolózik az állam. Ezért indított, majd április végén nyert pert a TASZ több száz hozzájuk forduló beteg és hozzátartozóik nevében. Ugyanakkor az Emmi ahelyett, hogy kiszolgáltatta volna a kért információkat, felülvizsgálati eljárást kért.

A TASZ szerint egészen abszurd módon a minisztérium többek között azzal indokolja a felülvizsgálatot, hogy a kért adatok személyes adatnak minősülnek.

Ez nyilvánvalóan alaptalan, hiszen ezek összesített, statisztikai adatok, amikből nem lehet visszakövetkeztetni az egyes betegekre.

A jogvédő szervezet szerint a minisztérium időhúzásra játszik, hogy minél később legyenek kénytelenek kiadni az adatokat.

Továbbá a tárca arra is hivatkozik, hogy a kikért információ „nem releváns, helytelen, megtévesztő, félrevezető, pánikkeltő”.

Az Emmi nyilván arra céloz, hogy azok az adatok, amiket mi kértünk, még nyers adatok, amiket értelmezni kell, írja a TASZ.

A számok helyes értelmezésben ugyanakkor orvosszakértő-adatelemző csapat segít majd, állítja a jogvédő szervezet. Azért a nyers adatokat kérte ki a TASZ, mert abban biztosak voltak, hogy azok a tárca rendelkezésére állnak.

Ez a stratégia sikeres is volt: az Emmi tényleg mindenre próbált hivatkozni a perben, de azt nem mondhatta, hogy a kért adatok nincsenek nála vagy nem léteznek. Ha viszont a feldolgozott adatokat kértük volna ki, akkor az Emmi azt válaszolta volna, hogy sajnos ezek az adatok nem állnak a rendelkezésére, így kiadni sem tudja őket.

A minisztrérium a Kúriához fordult.