Az MSZP elnöke kiakadt azokra, akik nem szavazták meg a képviselői fizetésemelést

2018.07.20. 11:28

Elnökségi ülésen veszi napirendre az MSZP azoknak a képviselőknek az ügyét, akik a frakciófegyelmet felrúgva nemmel szavaztak a képviselői fizetésemelést biztosító javaslatra, írja a Magyar Idők  egy birtokukba került levélre hivatkozva. A levelet Tóth Bertalan MSZP-elnök írta az MSZP tagságának, és a cikk szerint az áll benne, hogy „olyan nem lehet, hogy valamivel egy képviselő nem ért egyet, de a fizetésemelést »muszáj« hazavinnie”.

A levélben emellett hosszasan magyarázkodik Tóth amiatt, hogy a szocialisták is megszavazták az ország­gyűlési képviselői juttatások emelésével kapcsolatos kormánypárti előterjesztést. Aztz írta, a Fidesz csapdát állított azzal, hogy összekötötte a képviselői fizetések emelésének ügyét a képviselőcsoportok költségvetési támogatásával. Ezért ha nem szavazzák meg a javaslatot, a MSZP-frakció működési költségvetési kerete évi 55, a vidéki irodákra fordítható havi összeg pedig 53 százalékkal csökkent volna, ami Tóth állítása szerint vidéki jelenlétük teljes megszűnéséhez vezetett volna.

Így viszont a párt összességében 84 százalékkal több pénzből tud gazdálkodni, "ami a társadalomszervezői és az irodahálózat működtetésével lényegesen nagyobb teret ad a politikai építkezéshez". Tóth Bertalan beszámolt arról is, hogy a szavazás előtt az MSZP-frakció valamennyi tagjával egyeztetett, és "mindenki egyetértett velem abban, hogy a párt túléléséhez szükséges nehéz döntést meg kell hozni".

Ezek után számomra is meglepetés volt a tanúsított szavazási magatartás, és tanulság a jövőre nézve,

írta Tóth, majd azzal folytatta, hogy a július 30-i elnökségi ülésükön döntenek "szolidaritásról és tisztességről".

A döntést egyébként Mesterházy Attila, Molnár Gyula, Szabó Sándor, Tóbiás József, Hiller István, Gurmai Zita, Korózs Lajos és Kunhalmi Ágnes nem szavazta meg.