Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az MSZP elnöke kiakadt azokra, akik nem szavazták meg a képviselői fizetésemelést

2018.07.20. 11:28

Elnökségi ülésen veszi napirendre az MSZP azoknak a képviselőknek az ügyét, akik a frakciófegyelmet felrúgva nemmel szavaztak a képviselői fizetésemelést biztosító javaslatra, írja a Magyar Idők  egy birtokukba került levélre hivatkozva. A levelet Tóth Bertalan MSZP-elnök írta az MSZP tagságának, és a cikk szerint az áll benne, hogy „olyan nem lehet, hogy valamivel egy képviselő nem ért egyet, de a fizetésemelést »muszáj« hazavinnie”.

A levélben emellett hosszasan magyarázkodik Tóth amiatt, hogy a szocialisták is megszavazták az ország­gyűlési képviselői juttatások emelésével kapcsolatos kormánypárti előterjesztést. Aztz írta, a Fidesz csapdát állított azzal, hogy összekötötte a képviselői fizetések emelésének ügyét a képviselőcsoportok költségvetési támogatásával. Ezért ha nem szavazzák meg a javaslatot, a MSZP-frakció működési költségvetési kerete évi 55, a vidéki irodákra fordítható havi összeg pedig 53 százalékkal csökkent volna, ami Tóth állítása szerint vidéki jelenlétük teljes megszűnéséhez vezetett volna.

Így viszont a párt összességében 84 százalékkal több pénzből tud gazdálkodni, "ami a társadalomszervezői és az irodahálózat működtetésével lényegesen nagyobb teret ad a politikai építkezéshez". Tóth Bertalan beszámolt arról is, hogy a szavazás előtt az MSZP-frakció valamennyi tagjával egyeztetett, és "mindenki egyetértett velem abban, hogy a párt túléléséhez szükséges nehéz döntést meg kell hozni".

Ezek után számomra is meglepetés volt a tanúsított szavazási magatartás, és tanulság a jövőre nézve,

írta Tóth, majd azzal folytatta, hogy a július 30-i elnökségi ülésükön döntenek "szolidaritásról és tisztességről".

A döntést egyébként Mesterházy Attila, Molnár Gyula, Szabó Sándor, Tóbiás József, Hiller István, Gurmai Zita, Korózs Lajos és Kunhalmi Ágnes nem szavazta meg.