Kisrepülő repült a paksi erőmű légterébe, ráhívták a Gripeneket

2018.07.20. 07:37 Módosítva: 2018.07.20. 14:30

A paksi atomerőműhöz riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit két kisrepülőgép miatt - tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az MTI-t.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Kisrepülő repült a paksi erőmű légterébe, ráhívták a Gripeneket

Egy másik repülő Kalocsa felett szegte meg a szabályokat, rendőröknek kellett magyarázkodniuk.

390 · Jul 20, 2018 07:37am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Közleményük szerint az atomerőmű munkatársai csütörtök este értesítették a Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központját, mivel az atomerőmű körzetében lévő tiltott légtérben kisrepülőgépeket észleltek. A honvédségi központ ezért riasztotta légvédelmi készenléti szolgálatát.

A vadászgépek a tiltott légtér megsértése nélkül azonosították a két AN-2 típusú kisrepülőgépet, amelyek Dunaújvárosban szálltak fel, majd oda érkeztek vissza. Leszállásuk után a rendőrök "intézkedés alá vonták őket", a Gripenek pedig visszatértek a kecskeméti bázisra - közölte a HM.

Frissítés:

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság péntek délután közleményt adott ki az ügyben, mely szerint a csütörtöki esti bejelentésben csak egy, az atomerőmű felett repülő kisrepülőgépről volt szó, a másik gép ezzel egy időben Kalocsa térségében szegte meg a légi közlekedés szabályait.

Mint írták, a pilótákat és az utasokat a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársai igazoltatták, a járőrök pedig megállapították, hogy 

a kisrepülőgépek hatósági engedéllyel szúnyogirtást végeztek.

Az ügyben a Paksi Rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztálya a légi közlekedés biztonságát és védelmét szolgáló szabályok megszegése miatt indít eljárást