Megalakult a Felső-Bácska-Homokhát Natúrpark

2018.07.20. 22:56

Tizenkét bácskai és homokháti település együttműködésével létrejött a Felső-Bácska-Homokhát Natúrpark - közölte az Agrárminisztérium. A címátadó ünnepségen a kelebiai Művelődési Házban tartottak. Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, Maczkó József, a Felső-Bácskai és Homokháti Értékmegőrző Natúrpark Egyesület elnöke, Kelebia polgármestere, illetve Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke vett részt az ünnepségen. Maczkó József slide-show-ját a térség értékeiről, a részt vevő településekről itt tudja megnézni. 

fbhhanv.png

A natúrpark szakmai előkészítése még 2014-ben kezdődött meg, a munkát pedig Kelebia Község Önkormányzata koordinálta. 

A natúrpark tervei között szerepel a területén áthaladó Euro Velo 13 kerékpáros túraút fejlesztése, aminek keretében információs táblákat, pihenőhelyet, bicikliszervizt és ökoturisztikai látogatóközpontot alakítanának ki.

A Felső-Bácska-Homokhát Natúrpark megvalósítása 12 bácskai és homokháti település együttműködésével jött létre; területén, amely 68 ezer hektárnál is nagyobb, 27 ezren élnek. A térség különleges növénye a gyapjas gyűszűvirág és a spárga, valamint kedvelt élőhelye a földikutyának.

A hazai natúrparkok fejlesztése miatt 2013 óta működik együtt az Agrárminisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkársága, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Natúrpark Szövetség, valamint a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat.  • Hírek
  • Árfolyam