Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megalakult a Felső-Bácska-Homokhát Natúrpark

2018.07.20. 22:56

Tizenkét bácskai és homokháti település együttműködésével létrejött a Felső-Bácska-Homokhát Natúrpark - közölte az Agrárminisztérium. A címátadó ünnepségen a kelebiai Művelődési Házban tartottak. Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, Maczkó József, a Felső-Bácskai és Homokháti Értékmegőrző Natúrpark Egyesület elnöke, Kelebia polgármestere, illetve Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke vett részt az ünnepségen. Maczkó József slide-show-ját a térség értékeiről, a részt vevő településekről itt tudja megnézni. 

fbhhanv.png

A natúrpark szakmai előkészítése még 2014-ben kezdődött meg, a munkát pedig Kelebia Község Önkormányzata koordinálta. 

A natúrpark tervei között szerepel a területén áthaladó Euro Velo 13 kerékpáros túraút fejlesztése, aminek keretében információs táblákat, pihenőhelyet, bicikliszervizt és ökoturisztikai látogatóközpontot alakítanának ki.

A Felső-Bácska-Homokhát Natúrpark megvalósítása 12 bácskai és homokháti település együttműködésével jött létre; területén, amely 68 ezer hektárnál is nagyobb, 27 ezren élnek. A térség különleges növénye a gyapjas gyűszűvirág és a spárga, valamint kedvelt élőhelye a földikutyának.

A hazai natúrparkok fejlesztése miatt 2013 óta működik együtt az Agrárminisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkársága, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Natúrpark Szövetség, valamint a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat.