Árpád
-2 °C
4 °C

Már a Fideszben is arról beszélnek, hogy kizárhatják őket a Néppártból

K EPA20180516206
2018.07.21. 16:08

Az egész Unióra nézve súlyos következményei lennének, de lehet, hogy szakít a Fidesszel mostani európai pártcsaládja, mondta a Népszavának Schöpflin György, a párt EP-képviselője, aki biztos benne, hogy a parlamenten átmegy a 7. cikk alkalmazását kezdeményező javaslat.

Schöpflin szerint július 19-én, amikor az interjú készült vele, azt mondaná, hogy nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból, de "holnapra változhat a helyzet, minden nagyon cseppfolyós. Lehet, hogy eljutunk idáig is. A néppárton belül van egy baloldali szárny – a Benelux államok, a svédek, a portugálok egy része, akik kényelmetlenül érzik magukat velünk egy frakcióban. De mi történik, ha kizárják a Fideszt? Én feltettem egyszer-kétszer ezt a kérdést már, és nem kaptam választ. Pedig ez nagyon fontos".

Hozzáfűzte, hogy ha mégis megtörténne a Fidesz kizárása, akkor "lehet, hogy komolyabban veszik majd Matteo Salvini ajánlatát, hogy legyen az Európai Parlamenten belül egy eurókritikus csoport, a Ligák Ligája. És akkor mindenki szembenézhet majd a következményekkel".

A következmények Schöpflin szerint, hogy "létrejön egy blokkoló kisebbség, ami megvétózza mondjuk az új költségvetést. Működésképtelen lesz az egész EU. Vagy nem lehet majd új uniós biztost választani, mert ezek a „felforgatók” majd belekiabálnak a konszenzusba, amivel eddig mindig megválasztották a biztost. Én elkerülném ezeket a következményeket".

Arra a kérdésre, hogy beveti-e az EU a hetes cikkelyt Magyarország ellen, a képviselő egyértelmű igennel felelt. "A négy baloldali frakció kivétel nélkül megszavazza majd. Sőt, vélhetően a Néppártból is lesznek, akik egyetértenek vele. A nagy kérdés csak az, hogy megkapja-e a kétharmados többséget. Más kérdés, hogy miképpen kezeli az ügyet a Tanács".

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt az EPP ülésére érkezik Szófiában, 2018. május 16-án, az EU és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozója előtti napon. (Boriszlav Trosev / MTI/EPA)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?