Már a Fideszben is arról beszélnek, hogy kizárhatják őket a Néppártból

K EPA20180516206
2018.07.21. 16:08

Az egész Unióra nézve súlyos következményei lennének, de lehet, hogy szakít a Fidesszel mostani európai pártcsaládja, mondta a Népszavának Schöpflin György, a párt EP-képviselője, aki biztos benne, hogy a parlamenten átmegy a 7. cikk alkalmazását kezdeményező javaslat.

Schöpflin szerint július 19-én, amikor az interjú készült vele, azt mondaná, hogy nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból, de "holnapra változhat a helyzet, minden nagyon cseppfolyós. Lehet, hogy eljutunk idáig is. A néppárton belül van egy baloldali szárny – a Benelux államok, a svédek, a portugálok egy része, akik kényelmetlenül érzik magukat velünk egy frakcióban. De mi történik, ha kizárják a Fideszt? Én feltettem egyszer-kétszer ezt a kérdést már, és nem kaptam választ. Pedig ez nagyon fontos".

Hozzáfűzte, hogy ha mégis megtörténne a Fidesz kizárása, akkor "lehet, hogy komolyabban veszik majd Matteo Salvini ajánlatát, hogy legyen az Európai Parlamenten belül egy eurókritikus csoport, a Ligák Ligája. És akkor mindenki szembenézhet majd a következményekkel".

A következmények Schöpflin szerint, hogy "létrejön egy blokkoló kisebbség, ami megvétózza mondjuk az új költségvetést. Működésképtelen lesz az egész EU. Vagy nem lehet majd új uniós biztost választani, mert ezek a „felforgatók” majd belekiabálnak a konszenzusba, amivel eddig mindig megválasztották a biztost. Én elkerülném ezeket a következményeket".

Arra a kérdésre, hogy beveti-e az EU a hetes cikkelyt Magyarország ellen, a képviselő egyértelmű igennel felelt. "A négy baloldali frakció kivétel nélkül megszavazza majd. Sőt, vélhetően a Néppártból is lesznek, akik egyetértenek vele. A nagy kérdés csak az, hogy megkapja-e a kétharmados többséget. Más kérdés, hogy miképpen kezeli az ügyet a Tanács".

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt az EPP ülésére érkezik Szófiában, 2018. május 16-án, az EU és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozója előtti napon. (Boriszlav Trosev / MTI/EPA)