16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Szerbia 2
Svájc 2
974 Stadion G csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Kamerun 0
Brazília 0

Még nem biztos a 3-as metró többlettámogatása

IMG 3513
2018.07.22. 07:57
Az unió 17 milliárd forinttal többet adna a metrófelújításra, mint várták, de a kormány még nem bólintott rá.

Tarlós István főpolgármestert valószínűleg napokig eksztázisban tartotta a hír, hogy az Európai Unió nemcsak hogy hajlandó a várt 137 milliárd forintos értékben támogatni a 3-as metró felújítását, hanem még 17 milliárd forinttal többet, 154 milliárd forintot is hajlandó elismerni.

Amikor megkerestük Tarlóst, hogy mikor várható a pénz, elmondta, hogy mivel a kormány korábban 137 milliárd forintban szabta meg azt az összeget, amekkora uniós forrást fel lehet használni a felújításhoz, a kormánynak döntenie kell a keret 154 milliárd forintra emeléséről.

Mivel azonban a metrós keret megemelése a teljes támogatási kereten belül történik majd, ha történik, a kormánynak várhatóan valahonnan, valamelyik fejlesztéstől el kell vennie, át kell csoportosítania ezt az összeget.

Hogy tisztábban lássunk, megkerestük a miniszterelnökségi sajtóirodát a következő kérdésekkel:

  1. mikor dönt az ügyben várhatóan a kormány?
  2. megemeli-e a felhasználható keretet 154 milliárd forintra?
  3. ha igen, akkor az nyilvánvalóan más, uniós forrásból finanszírozott fejlesztést érint (több mint 10 milliárd forint értékben), tehát melyik fejlesztés kárára csoportosítják át az összeget?

Kilenc napot vártunk a válaszra, ami nem érkezett meg. Ezért olvasóink fantáziájára bízzuk a választ:

Mikor dönt a kormány az ügyben?

Megemelik-e a keretet 154 milliárdra?

Ha emelik, milyen fejlesztés kárára?

A válaszokat köszönjük.

Frissítés: 

Ha a kormány nem is válaszolt, választ kaptunk egy, a helyzetre rálátó forrásunktól. Eszerint a főváros mindig is 473 millió eurót kért a 3-as metróra, de ami a kérelem beadásakor 137 milliárd forintnak felelt meg, az most az árfolyam-ingadozás miatt 154 milliárd forint, azaz ennyit romlott a forint. A támogatási szerződést már forintban kötötte a főváros és a kormány, tehát az a plusz 17 milliárd válóban a kormány rendelkezésére áll e percben. Ám ennek elköltése most nem igényel kormánydöntést, mivel amikor a pénzt valóban egészében elköltik, 2-3 év múlva, várhatóan megint teljesen más lesz a forint-euró árfolyam. Lehet, hogy ennél kevesebb lesz, vagy ennél akár sokkal több. Ha több, a projekt lezárása után dönthet a kormány, hogy a fennmaradó pénzt is a 3-as metróra költi, vagy más, neki fontosabb fejlesztésre. Akkor lesz biztos a metró többlettámogatása.  • Hírek
  • Hírek