Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gumimatracos fürdőzőket is kellett menteni a Balatonból

2018.07.22. 12:07

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2018. július 21-én 6 esetben összesen 18 személyt mentettek ki a tóból, írja honlapján a rendőrség.

A nap folyamán a strandolók gumimatraccal, csónakokkal és SUP deszkával sodródtak el az erős, viharos szél miatti hullámzásban, több vitorlás pedig műszaki hiba miatt nem tudott volna a vízirendőrök segítsége nélkül biztonságosan partra jutni. A mentések idején többnyire II. fokú viharjelzés volt érvényben.

image-0-02-05-fbad18710c886412ba43c7b9eda6a2427bc70ae4264805da6a
Fotó: Police.hu

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a hírhez azt is hozzátette: a vízen, vagy a vízben „különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.”

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel vízben tartózkodni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni, a vitorláshajók kivételével. Ha ezt betartanák a fürdőzők, a rendőrség szerint a legtöbb vészhelyzet elkerülhető lenne. Ha még sincs így, saját magunk vagy valaki más bajba kerülésekor az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon lehet tenni.

Szintén a szombati viharban a Velencei-tóból öt embert kellett kimenteni.