Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Miért engedték gépre szállni a Ryanair utasait, miután turkáltak a feladott bőröndjeikben?

2018.07.23. 14:36

Ahogy korábban megírtuk, a Ryanair vasárnapi újabb akciója miatt két héten belül már másodszor fordult elő, hogy a Budapest–Las Palmas-járat úgy szállt fel, hogy az utasok mentek, a bőröndök maradtak. Kiderült, azért nem tudott a gép úgy felszállni, ahogy azt kell (tehát az emberekkel és csomagjaikkal együtt), mert a gép túlsúlyos volt, ezért 

a csomagtérből kipakolták az utasok bőröndjeit, hogy könnyítsenek a gép súlyán.

Az utasokat ekkor a járaton ülő olvasónk szerint választás elé állították: vagy maradnak a gépen, és pár nappal később megkapják kint a csomagjaikat, vagy ha ez így nem jó nekik, akkor tessék leszállni. Az utasok nem vették jó néven a dolgot, olyannyira, nem, hogy egy olvasónk szerint

"KB 50 EMBER LESZÁLLT A GÉPRŐL, ÜVÖLTÖZtEk, ÉS ELÁLLtÁK A GÉP ÚTJÁT."

Kép is készült arról, hogy az utasok a kiszedett csomagokból próbálják gyorsan kivenni azokat a fontosabb dolgaikat, amikre szükségük lesz addig is, míg meg nem érkezik az egész bőrönd utánuk a Kanári-szigetekre.

Ezzel kapcsolatban aztán olvasóinkban felmerült egy érdekes gondolat:

A feladott poggyászokban olyan tárgyak is szállíthatók, amik a kézipoggyászokban nem. Csak a teljesség igénye nélkül: kábító eszközök, kések, ollók, és hasonló hegyes végű tárgyak. De ha valaki kardot vagy szablyát, netalán feszítővasat vagy gumibotot akar magával vinni az útra, azt is csak a feladott poggyászban teheti meg. 

A kérdés tehát adott:

a biztonsági területbe beléptetéskor a szigorú biztonsági átvilágításon átesett utasoknak hogy engedhették meg, hogy csak úgy a betonon guggolva turkáljanak a feladott poggyászaikban, majd bármilyen újabb ellenőrzés nélkül visszaszálljanak a gépre?

Ezért aztán az ügyben megkerestük a Liszt Ferenc Repülőteret. Azt mondták, mivel az utasok lázongani kezdtek, miután meghallották, hogy a bőröndöket kvázi járulékos veszteségként egy időre hátrahagyja a gép, a repülőtér fegyveres biztonsági szolgálatának és rendőröknek kellett négy-öt autóval kivonulniuk a helyszínre, hogy lecsillapítsák a kedélyeket. Két rendőrt egyébként olvasónk fotóján is látni.

30 utas ezután rögtön úgy döntött, hogy nem repül és itthon marad.

A többieknek valóban megengedték, hogy a legszükségesebb dolgaikat kivegyék a feladott poggyászaikból, de a repülőtér szerint ezek a csomagok is szigorú átvilágításon esnek át, így azt is lehet tudni előre, kinél van esetleg valami olyan tárgy, amire figyelni kéne.

Kérdésünkre a reptér azt válaszolta, a fegyveres biztonsági őrség biztosította azt, hogy mindenki csak a saját csomagjában kutathasson, és hogy azokból se vegyen ki senki olyan tárgyat, amit egyébként sem lehet felvinni a gépre. így pedig szerintük újabb átvilágításra nem volt szükség.

Írtunk még a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságnak és Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Légügyi Szakterületének, de a cikk megjelenéséig nem válaszoltak.