Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kormány haladékot kért a Helsinki Bizottságtól a hazugságai elismerésére

2018.07.24. 20:02

Május elején jogerős ítélet mondta ki, hogy a Soros-tervről szóló nemzeti konzultációban a kormány valótlan és jó hírnevet sértő állításokat fogalmazott meg a Helsinki Bizottságról, ezért a bíróság sérelemdíj fizetésére és helyreigazítás közlésére kötelezte. A kormány viszont felülvizsgálatot kért a Kúriától, a Helsinkitől pedig azt, hogy ennek eredményéig ne kelljen kitenniük a kormányhonlapra az előírt helyreigazítást – írja a Hvg.hu.

A májusi ítélet kapcsán írt cikkünkben részletesen összefoglaltuk a kormány és az általa rendszeresen lesorosbérencezett civil szervezet pereskedésének állomásait. A lényeg, hogy a nemzeti konzultáció egyik pontja szerint a Helsinki "védi a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat" – erről a mondatról mondta ki a bíróság jogerősen, hogy egy kontextusából kiragadott állításon alapul és valótlanságot állít, hamis színben feltüntetve a szervezet egyébként teljesen legális tevékenységét. A bíróság szerint ez még akkor is elfogadhatatlan, ha a kormány védekezése szerint az elvileg az állampolgárok tájékoztatását szolgáló kiadványnak ez a pontja csak vélemény.

Az ítélet szerint a kormánynak 30 napon át kellene kint tartania a helyreigazítást, de kérvényt nyújtottak be, hogy ezt a Kúria döntéséig ideiglenesen ne kelljen megtenniük. A Helsinki ennek ellenére kezdeményezhetné a jogerős ítélet végrehajtását, ám a kormány azzal a kérdéssel fordult a szervezethez, hogy ettől tekintsenek el.

Ez a kérés azért érdekes, mert tavaly ősszel is hasonló helyzet állt elő, csak éppen fordítva: akkor a Helsinki kérte, hogy a bíróság ítéletéig függesszék fel a nemzeti konzultációt. Ezt a kormány nem tette meg, és mire végül a bíróság is kötelezte erre, a konzultáció már éppen véget ért. (Az MTI május végén már közzétette a maga helyreigazítását ugyanebben az ügyben.)

Ennek ellenére a Helsinki Bizottság most eleget tett a kormány kérésének:

Szemben a kormánnyal, mi ennél a pernél is megőriztük a józanságunkat, és a lehető leggálánsabban járunk el, noha az alperes erre nemigen szolgált rá

– írták a Hvg.hu-nak küldött válaszukban.