Záróvonalnál előzött a Veronánál balesetező buszos cég vezetője

2018.07.24. 18:42 Módosítva: 2018.07.24. 18:47

Három hónapra eltiltották a vezetéstől, és 60 ezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezték Czakó Tibort, a Pizolit Kft. ügyvezetőjét, mert januárban az 5-ös főúton a záróvonalon átlépve előzött egy forgalomból ideiglenesen kivont busszal – tudta meg a 24.hu.

A manőverről videó is készült:

A bíróság megállapította, hogy Czakó Tibor 2018. január 3-án délelőtt az 5-ös út Kiskunfélegyháza felé bevezető szakaszán folyamatosan a záróvonalon haladt az általa vezetett autóbusszal. A manőverrel a szemből érkező autó vezetőjét a padka irányába való lehúzódásra kényszerítette, és ezzel veszélyeztette a sofőr és utasa testi épségét. A szemben jövő autó fedélzeti kamerája rögzítette a történteket – írja a 24.hu. 

A közlekedés rendjének megzavarása és érvénytelen hatósági engedéllyel vagy jelzéssel való közlekedés szabálysértése miatt marasztalták el Czakót, aki elismerte, hogy ő vezette az autóbuszt, és azt is, tudta, hogy a jármű ki van vonva a forgalomból. Azzal védekezett, hogy az általa megelőzött biciklis biztonságát akarta megóvni.

A feljelentésben az is szerepelt, hogy Czakó vezetés közben telefonált, de ő ezt következetesen tagadta, és azzal védekezett, hogy a felvételen láthatóan a bal kezét emeli az arcához, holott ő jobbkezes, telefonálni is azzal szokott.

Czakó Tibor annak a cégnek az ügyvezetője, ami teljesen alkalmatlan állapotban küldte útjára a 2017 januárjában Verona közelében balesetező buszt. A tragédiában 17 ember halt meg, nagyrészt a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói.

A Pizolit Kft.-vel 2011-ben megkapta az Év Buszos Személyszállítója díjat, a veronai tragédiát követően azonban az áldozatok hozzátartozói felháborítónak ítélték Czakó hozzáállását, és kifogásolták, hogy a buszos vállalkozás engedélyét nem vonták vissza.