Szilárda
-4 °C
3 °C

A Maros folyót is elérte a műanyag-apokalipszis

2018.07.25. 16:26 Módosítva: 2018-07-25 16:33:53

A Maros is részesévé vált a műanyaghulladék-apokalipszisnek - ahogy a Hulladékvadász.hu érzékletesen megfogalmazta a problémát. A folyó egyik csendes zugánál, Ferencszállásnál készítették ezt a fotót az összetorlódott PET-palackok tömegéről:

palackok
Fotó: Hulladékvadász.hu

A műanyaghulladék már hazánkban is egyre súlyosbodó problémát jelent, legutóbb a Rábában és az Ipolyban mutattak ki mikroműanyag-szennyezést. 

Aki a képet a Hulladékvadásznak beküldte a Marosról, azt írta, a fotózott helyszín környékén van egy parányi sziget, a Google-ön alig látni, mert a parthoz közel van, és a part, illetve a sziget fáinak koronái összeérnek. Ahogy a víz megkerüli a szigetet, és visszatér a főmederbe, ott feltorlódott néhány uszadékfa, ezek felfogják a szemetet. Főleg petpalack van itt, 2-300 darab, de van minden egyéb más is (hungarocell, borotva stb.) - írják. A jelentő nemrég megszámolta, és Makónál a főmederben percenként átlag 3 palack úszott le, ezek egy része akad fenn itt. "Nem túl szívderítő a helyzet: a Maros mentén a víz, a part, a parti erdők mind tele vannak uszadékszeméttel. Ezek túlnyomó többsége nem a mai határainkon belül kerül a folyóba" - írta a bejelentő. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!