Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Maros folyót is elérte a műanyag-apokalipszis

2018.07.25. 16:26 Módosítva: 2018-07-25 16:33:53

A Maros is részesévé vált a műanyaghulladék-apokalipszisnek - ahogy a Hulladékvadász.hu érzékletesen megfogalmazta a problémát. A folyó egyik csendes zugánál, Ferencszállásnál készítették ezt a fotót az összetorlódott PET-palackok tömegéről:

palackok
Fotó: Hulladékvadász.hu

A műanyaghulladék már hazánkban is egyre súlyosbodó problémát jelent, legutóbb a Rábában és az Ipolyban mutattak ki mikroműanyag-szennyezést. 

Aki a képet a Hulladékvadásznak beküldte a Marosról, azt írta, a fotózott helyszín környékén van egy parányi sziget, a Google-ön alig látni, mert a parthoz közel van, és a part, illetve a sziget fáinak koronái összeérnek. Ahogy a víz megkerüli a szigetet, és visszatér a főmederbe, ott feltorlódott néhány uszadékfa, ezek felfogják a szemetet. Főleg petpalack van itt, 2-300 darab, de van minden egyéb más is (hungarocell, borotva stb.) - írják. A jelentő nemrég megszámolta, és Makónál a főmederben percenként átlag 3 palack úszott le, ezek egy része akad fenn itt. "Nem túl szívderítő a helyzet: a Maros mentén a víz, a part, a parti erdők mind tele vannak uszadékszeméttel. Ezek túlnyomó többsége nem a mai határainkon belül kerül a folyóba" - írta a bejelentő.